Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C driver klasspolitik

Annons

Centern med Anders W Jonsson (C) rasar med full fart in i den glest befolkade terrängen till höger om Moderaterna. Nu jublar man åt den sänkta restaurangmomsen (AB 17/9 -11) som beräknas kosta 5,4 miljarder kronor till ett mycket osäkert antal jobb.

Konjunkurinstitutet ger till exempel inte mycket för fantasierna om 6 000 nya jobb utan konstaterar nyktert att förväntat antal jobb blir mindre än 3 500 och att det därför blir mycket dyra jobb. Dessutom bedriver Centern ren klasspolitik när man sänker skatterna.

För vilka är det egentligen som får mer pengar över i plånboken? Enligt SCB skiljer sig nämligen beloppen som hushållen lägger på restaurangbesök rätt kraftigt åt.

Det betyder att nästan en fjärdedel av skattesänkningen kommer att gå till den rikaste tiondelen vilket är fem gånger så mycket som skulle nå den fattigaste tiondelen.

Att Centern i SIFOS väljarbarometer för augusti 2008 får 4,3 procent är inte svårt att förstå i ljuset av partiets usla positionering i det politiska landskapet.

Tord Fredriksen

Mer läsning

Annons