Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-ledaren Maud Olofsson avgår

/

Maud Olofsson avgår som ledare för Centerpartiet, uppger riksdagsledamoten Fredrick Federley.

Annons

Maud Olofsson avgår som ledare för Centerpartiet, uppger riksdagsledamoten Fredrick Federley för TT.

Hon kommer att ställa sin plats till förfogande på partistämman i Åre i september.

Fredrick Federley tycker att Maud Olofssons tajming var "ypperligt väl vald".
- Nu kan hon gå med flaggan i topp. Hon har levererat otroligt mycket, även om vi inte ligger på topp opinionsmässigt. Samtidigt kan hennes efterträdare hinna bli varm i kläderna i god tid före nästa val.

Spekulationer om Olofssons avgång har pågått till och från sedan förra sommaren, men pressen på henne att avgå har tilltagit sedan i början av april. Då gick riksdagsledamöterna Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley öppet ut med kravet. Även ungdomsförbundet ställde sig bakom.

Al-Sahlani motiverade kravet med att partiet ska anta ett nytt partiprogram nästa år och att det är viktigt att den nya ledningen finns med från början i det arbetet.

Det är oklart om Maud Olofsson därefter sitter kvar som näringsminister. Den frågan ska avgöras av den nya partiledaren, enligt SVT:s Rapport.

De två hetaste kandidaterna till att ta över efter Maud Olofsson är IT-minister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson.

Anna-Karin Hatt har hittills passat i frågan. Hon har varit med länge i centertoppen, men då bakom kulisserna som talskrivare och statssekreterare på samordningskansliet. Utnämningen av henne till statsråd tolkades som ett sätt för Maud Olofsson att bereda vägen för henne som efterträdare.

Andra tänkbara efterträdare är jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren. Stämningarna i partiet pekar dock mot en fortsatt kvinnlig partiledare.

Om riksdagsledamoten Fredrick Federley får välja blir det partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson som efterträder Maud Olofsson.
- Det är min favorit. Enligt mig är det en av få kandidater som kan ena och driva partiet framåt.

Och enligt Fredrick Federley är hon inte bara hans favorit.
- En klar majoritet av centerpartistiska kommunalråd föredrar henne. Hon är också den enda kandidat som har nämnts när jag har varit ute på mina många resor i landet.

Flera utmaningar väntar efterträdaren, enligt Fredrick Federley. Bland annat måste partiet profilera sig mer och bli mer tydligt gentemot regeringsmakten. Dessutom, tycker han, måste partiet återvinna en del frågor, som vissa självbestämmande- och integritetsfrågor.

Johan Hammarqvist, politisk redaktör på Norra Skåne och tidigare nära medarbetare till Maud Olofsson, säger att om uppgifterna stämmer är det ett klokt beslut.
- Maud har sett trött och rätt sliten ut. Det har inte sett ut som om hon tyckt att det varit roligt nu på sistone och tycker man inte själv att det är roligt, så blir man ingen bra partiledare, säger han och fortsätter: - I stort sett alla centerpartister som jag har talat med har utgått från att Maud Olofsson inte är partiledare i valet 2014.

Även ordföranden för Centerns ungdomsförbund, Hanna Wagenius, välkomnar uppgifterna.
- Vi har länge sagt att det behövs ett nytt ledarskap som med ny energi och ny kraft kan lyfta oss i opinionen, men som framför allt kan föra ut vår politik. Debatten om vem den personen är vill jag inte föregå, men nu är det viktigt att alla kandidater får profilera sig. Sen kommer vi att ställa oss bakom den kandidat som vi tycker är bäst för partiet.

Vid riksdagsvalet 2010 gick Centerpartiet tillbaka. Partiet fick då 6,6 procent av rösterna, en klar nedgång jämfört med valet 2006 då partiet fick 7,9 procent.

Centerpartiets personal har kallats till ett informationsmöte klockan halv två på riksdagskansliet och klockan 14.15 håller Maud Olofsson presskonferens i riksdagens presscenter.

(TT)

Mer läsning

Annons