Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C lovar att satsa på de yngsta och äldsta

/
  • talar om vad de vill. Centerpartiet i landstinget presenterade i går de frågor som de vill jobba med om de får fortsätta regera i landstinget Gävleborg. Kortare köer, bättre nyföddhetsvård och bättre vård för äldre och döende patienter kommer att prioriteras. Dessutom lovades bättre kollektivtrafik i länet. Från vänster Kenneth Nilshem, Hannah-Karin Linck, Erik Holmestig, Carl-Ewert Ohlsson och Björn Brink.

De allra yngsta och de allra äldsta.

Det är dem Centerpartiet vill fokusera på om de får fortsätta regera i landstinget Gävleborg.

För tidigt födda barn ska få vårdas med sina föräldrar och svårt sjuka äldre ska slippa åka jojo fram och tillbaka till akuten.

Annons

Det berättade Centerpartiets toppnamn i landstinget när de i går kallade till presskonferens för att presentera sitt valprogram.

Ett manifest som inte innehåller några storslagna nya löften. Det präglas i stället av att Centern i snart två år suttit vid makten i landstingets Gävleborg, tvingats ta ansvar för landstingets ekonomi och inte längre kan ta ut svängarna på samma sätt som förr.

– Det är lättare att lova om man sitter opposition, det är roligare att vara jultomte än kronofogde, konstaterar sjukvårdslandstingsrådet Hannah-Karin Linck (C).

Vill fortsätta regera

Trots det betonar Centerpartiet att de vill fortsätta regera efter valet. Även om det inte är klart med vilka partier.

Många av de frågor som man lyfter fram är också sådant som de redan börjat arbeta med tillsammans med S och MP. Till exempel att man vill se över psykiatrin som man anser behöver mer resurser och att man vill se hur man ska lösa vården för döende patienter i länet.

– Vi tror att det behövs någon form av hospiceplatser, säger Björn Brink (C).

Öka samarbetet

C vill öka samarbetet mellan kommuner och landsting för att förhindra att sjuka äldre i onödan behöver åka in på sjukhus, i stället ska de få bättre sjukvård hemma.

Dessutom vill man satsa särskilt på nyföddhetsvården. För tidigt födda barn och nyfödda som är sjuka ska få vårdas tillsammans med sina föräldrar.

– I samband med att vi bygger patienthotellet kommer vi att kunna bygga rum där barnen kan vårdas med sina familjer, säger Linck.

Mer läsning

Annons