Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C och fp vill ta emot fler flyktingbarn

Tierps kommunstyrelse säger nej till fler ensamkommande flyktingbarn. De menar att åtta platser är lagom mycket under 2009. Centern och folkpartiet vill ta emot
ytterligare
två barn.

C och fp skriver i sin reservation att det årligen kommer över tusen ensamkommande flyktingbarn till Sverige som är mycket utsatta.

– Vi måste dela på ansvaret. Om inte vi i den rika världen ställer upp, vilka ska då göra det? säger oppositionskommunalrådet Catarina Deremar, c.

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, s, påpekar att verksamheten är relativt ny och att man måste kunna ta emot barnen på ett bra sätt.

Bland annat vill styrande politiker utvärdera skolgången innan antalet platser utökas.

Migrationsverket räknar med att det fattas 200–300 platser nästa år. De har i brev till kommuner som redan tar emot ensamkommande flyktingbarn undrat om de kan utöka antalet. 120 av landets 290 kommuner tar emot barn. Förfrågan har dock bara gett 50 nya platser.

– Nästa steg är att vi tar kontakt med kommuner som inte tar emot barn. Vi ska göra urvalet genom Sveriges kommuner och landsting, säger Jonas Doll.

Kommunfullmäktige i Älvkarleby har sagt nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Conny Svensson