Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-politiker från Sandviken gillade status där Mona Sahlin kallas byhora

Kommunfullmäktiges vice ordförande Veronica Wernersson, C, gillade en Facebook- status där Mona Sahlin kallas för byhora.
– Jag klickade gilla bara för att jag känner han som skrev det, säger Veronica Wernersson.

4 maj avgick Mona Sahlin från posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Detta efter att det avslöjats att hon skrivit ett falskt intyg om sin livvakts inkomst.

Två dagar senare postar en privatperson från Sandvikentrakten en status på Facebook. Innehållet i statusen upplevs syfta på Mona Sahlin.

Statusen lyder "I dag dricker man Lagavulin o firar att byhoran från Nacka åker in på 2 år". Statusskrivaren får ett antal gilla- markeringar och en person kommenterar med ett bildmontage föreställande Mona Sahlin.

En av personerna som trycker gilla är Veronica Wernersson, C, vice ordförande i kommunfullmäktige i Sandviken.

När Arbetarbladet når den förtroendevalda politikern säger hon att hon gillat statusen enbart för att hon känner personen som skrivit den.

– Jag känner honom och tryckte gilla utan att tänka, säger Veronica Wernersson.

En läsare som vill vara anonym hann se att politikern gillat statusen.

– Det känns olustigt att ha politiker i kommunen som gillar sånt, säger han.

Veronica Wernersson säger att hon inte tänkte att statusen syftade på Mona Sahlin, men håller med om att "byhora" är ett grovt ord att kalla någon vem det än är.

Hur tänker du kring att gillamarkeringen syns offentligt?

– Det är inte bra att det syns.

Tycker du att det är lämpligt att ha sitt namn synligt som politiker i ett det här sammanhanget?

– Nej, det är inte lämpligt.

Veronica Wernersson upprepar att hon gillade för att hon känner personen som skrev statusen och att hon inte ens läste själva texten.

Sedan Arbetarbladet talade med henne har Veronica Wernersson slutat gilla statusen.

I januari i år avgick Jan Rust, M, ordförande för socialnämnden i Gävle, efter att Arbetarbladet avslöjat att han delat inlägg från rasistiska sajter på Facebook.