Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle fick en fyrhjuling

I dag fyller Calle Persson från Ockelbo 4 år. Men redan i går fick han den födelsedagspresent han allra helst önskat sig, en egen fyrhjuling.
Stiftelsen "Min stora dag" som uppfyller sjuka barns önskningar, låg bakom gåvan.

Annons

Calle Persson har den medfödda leversjukdomen Fanconi-Bickels syndrom. Den är så ovanlig att det bara finns fyra människor i hela Sverige som har den. Sjukdomen är kronisk och upptäcktes när Calle var 14 månader och sedan dess har hans liv kantats av sjukhusvistelser och behandlingar, mest på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, men även en del på Gävle sjukhus. Calles kropp kan inte hålla blodsockernivån och därför måste han äta varannan timme för att inte riskera att dö. Levern är uppsvälld och han har även problem med njurarna och lederna och äter mediciner fem gånger om dagen. På magen har Calle en liten knapp som han får sondmatning genom när han sover på natten.

Snart ska han även genomgå en hormonbehandling mot sin kortväxthet.

– Calle går på förskolan men har en personlig assistent. Han tycker om att leka med sina kompisar, men blir hela tiden avbruten. Trots det är han glad och positiv och han mår bättre nu än vad han gjorde tidigare, berättar mamma Camilla Persson.

För en tid sedan fick familjen ett vykort från "Min stora dag" där det stod att Calle Persson blivit utvald och fick önska sig det han helst av allt ville ha.

Det tog inte lång tid att komma på vad det var, en grön fyrhjuling.

– Förut har jag bara kört med morfar. Då har jag fått sitta framför hans mage, berättar Calle om sina tidigare fyrhjulingsupplevelser.

"Min stora dag" ordnade, tillsammans med föreningen Round table i Gävle, så att drömmen gick i uppfyllelse. I går stod fyrhjulingen och väntade på Calle på Motorcenter i Hagaström. Fyrhjulingen var visserligen gul, men det gick faktiskt lika bra, tycker Calle.

– Är den här min, frågar han och alla nickar.

När motorn äntligen går i gång får Calle en drömsk lycka i blicken. Han vill inte kliva av och gasar upprepade gånger med högerhanden.

– Nu ska jag köra den här hem, säger han.

Men riktigt så lång blir inte premiärturen. Den går i stället runt flera varv i snöslasket utanför Motorcenter med ny hjälm och motorcykelkläder på och pappa Pelle sittandes bakpå.

– Det här blir perfekt. Inte bara för att köra, utan även något att stå i garaget och skruva på. För Calle är det inte lika lätt som för andra barn att vara ute och leka länge eller att följa med kompisar hem, säger mamma Camilla.

Gissa om Calles tre syskon blir avundsjuka nu när han har en alldeles egen fyrhjuling.