Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Camilla firar 40 på spikmatta

Hon har levt det lilla livet ett tag, men är nu mogen att låta livet bli intensivare och impulsivare igen.


– Jag står vid ett vägskäl och jag vet inte vilken väg jag ska välja, säger Camilla Nilsson Jern upprymt.

Vid det här laget har hon lärt sig att när en period eller ett projekt i livet är på väg att ebba ut, ja då dyker nåt annat upp.

– Det är nog fördelen med att bli äldre, jag blir inte rädd när jag inte vet vad som ska hända. Det får falla sig, säger Camilla.

Senaste utmaningen var när hon från ena dagen till den andra erbjöds en av rollerna i SML:s revy ”Gör som Anna Sving” som sattes upp i december.

– Jag tänkte efter, det gör jag faktiskt numera, men sen sa jag ja!

Visst var det nervöst, teaterlivet har legat nere några år sen sonen Emanuel föddes så hon kände sig litet ringrostig, men teatergnistan väcktes igen.

Som 16-åring lämnade hon Arbrå för att gå en nystartad teaterlinje på Södra Latin i Stockholm. Hon bodde i ett inackorderingsrum hos en familj i närheten.

– Jag hittade inte ett dugg i Stockholm så första tiden åkte jag buss till skolan, skrattar hon.

Gymnasieåren och de efterföljande åren i Stockholm fick henne att inse att hon inte ville bli skådespelerska på heltid. Men teaterlivet har aldrig mist sin lockelse och Camillas tillvaro har alltid kretsat kring teater och rollspel i någon form.

Lockelsen med teaterliv är ju inte bara scenen utan lika mycket människorna och gemenskapen runt omkring, det blir som en livsstil konstaterar hon.

– Jag har spelat allt från revy, fars till Strindberg och Dostojevskij. Det allra härligaste jag vet är när publiken skrattar. Men det är också det svåraste.

Men Hälsingland drog och Camilla flyttade hem igen. I början på 1990-talet bestämde hon sig för att läsa till dramapedagog på Västerbergs folkhögskola.

– Jag tror att jag är född pedagog, det känns så. Jag är så otroligt nyfiken och vill lära mig saker och det bästa sättet för mig är då att lära andra.

– Dramapedagog är ju en utbildning som kombinerar läraryrket och teater.

Så fort hon blev färdig fick hon jobb på Vasaskolan och där blev hon kvar i fem år.

För några år sen startade hon och en kompis teatergruppen Tage Granit som höll på med rollspel.

– Rollspel inbjuder publiken att vara med och lösa olika situationer och problem. Vi spelar upp teaterscener och vänder oss till publiken för att få råd hur vi ska gå vidare, förklarar Camilla.

– Vi gjorde ett rollspel som hette Rödluvan i vården och turnerade runt Stockholm. Jag fick en kick av det och det gick jättebra för oss.

Numera arbetar Camilla med skräddarsydda rollspel och föreläsningar i kommunikationsföretaget Prodo, vars uppdragsgivare kan vara offentlig sektor eller privata företag. Hon läser också in speakertexter åt Westerlund sound.

Sin man Fredrik träffade Camilla genom Gävle musik- och komediteater. Sonen Emanuel kom till världen för fyra år sen och 8 augusti förra året gifte sig de två vid Skogs kyrkoruin i Hälsingland.

Den hälsingska dragningskraften är fortfarande stark och Camilla drömmer om ett litet torp nära Ljusnan.

Innan drömmen blir en realitet kan Camilla ligga på sin 40-årspresent – en spikmatta – och fantisera om hur härligt det ska bli att ha en egen fast punkt i Hälsingland.

– Jag trivs jättebra i Gävle. Men jag kan sakna den självklarhet som finns bland människorna i Hälsingland.