Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla och Hans träter

Annons

”Sedan Camilla Westman emellertid kommit till insikt om att ersättningen för arbetet på den privata fastigheten .... måste betalas med hennes privata beskattade medel har hon emellertid frångått överenskommelsen”.

Jag läser igenom handlingarna från Gävle tingsrätt, akt T 3278-07, och ser hur delar av småföretagsamheten, ständigt klagande på skatter och byråkratiskt krångel som tynger entreprenörernas fria andar och kreativa skapande, gör upp om tjänster och gentjänster. Underhållande, lärorikt.

Det kan se ut så här: Jag, alltså min firma, städar åt dig om du fixar min kåk. Den står ute på Norrlandet och behöver renoveras. Ett win-win-läge, alla tjänar på saken, med undantag för skatteindrivarna.

Byggjobbarna sliter sedan ut det gamla och skruvar in nytt. Städningen går fint, det fejas och pyntas i varje vrå.

Men när byggfirmans advokat får kännedom om trixandet säger han nej, det här går inte. Juridiken reglerar entreprenörsandan.

Men det som är så komplicerat är enkelt; lagen mäter ut gränser.

Men det hade gått om inte renoveringen dragit iväg. Och den som tror att en vd för ett ganska stort byggbolag inte känner till reglerna för tjänster småföretagare emellan räcker upp handen.

De blev förbannade på varandra när städningen inte nådde upp till kostnaderna för renoveringen. Det gick inte att kvitta kostnaderna och Westman kallade in kronofogden för att få ut vad hon ansåg tillkom henne. Byggdirektören svarade: Jag betalar inte, det är ju du som är skyldig mig pengar.

Nu möts de kanske i tingsrätten.

Och där måste Camilla Westman och Hans Runald, vd för Byggspecialisterna, förklara sig. Bland åhörarna finns säkert någon från Skattemyndigheten.

Tomas Tobé, lokal högerriksdagsman, har sänt ut besked om den nya fastighetsskatten i Gävle och Sandviken. För de väldiga villorna på Norrlandet, Villastaden och Hedgrind blir den drygt 6 000.

Ägarna till de dyraste husen, hus med strandtomt, hus med exklusiv utrustning, mangårdsbyggnader och eleganta herrgårdar sopar hem tiotusentals kronor på högerns riktade skattesänkningar. Det visar Tobés siffror. Sedan faller den slopade förmögenhetsskatten ut, det bör ge några tusen till.

Så ser högerns klasspolitik ut.

13 miljoner för ett elektriskt skidspår i Högbo var okej, men 21 miljoner för mycket. Den ansvarige bör därför lämna sin post, bekvämt nog i samband med sin pensionering.

Den lokala högern, ständigt klagande och ojande, ligger lite lågt. Det räknas väl på saken; finns här något att vinna på att kräva ansvar? Osäkert.

En spökröst i radion sammanfattad: Den som kan svälja själv har ingen rätt till personlig assistent. Det hjälper inte om den handikappade inte själv kan laga maten, ställa fram tallrik och bestick, skära upp steken, hälla upp soppan eller plocka bort resterna. Den som kan svälja får ta konsekvenserna. Bara den som måste matas har rätt till hjälp. Vi vill ju inte att någon skall svälta ihjäl.

Det är Försäkringskassan som tolkar lag. Tomas Sundberg heter kassans talesman, han låter som någon från svunnen tid.

Den som behöver hjälp, eller ett liv som fungerar, får vända sig till socialen. Så fungerar den nya regeringens praktik och sociala politik. Och kassan sliter med jakten på fullt friska som låtsas sjuka, föräldrar som vabbar och varenda en som kassan har fått tips om. Det är en ny tid nu.

Lars Ohly som transportminister (han var en gång tågmästare) Peter Eriksson handelsminister (köp och sälj av utsläppsrätter) och Maria Wetterstrand familjeminister (hon har två små).

Miljön är för viktig för miljöpartiet så den får Morgan Johansson, ständigt flygande mellan Skåne och Stockholm, ta hand om. Han kan ses som det avskräckande exemplet för tidens miljömedvetna politiker, men kan lära om. Och jag ser gärna Lars Bäckström, förvisad till landshövdingestolen i Västra Götaland, som finansminister. Han är mycket roligare än den träige kamerala ekonom som nu lägger ner resterna av försvaret.

Lite närmare valet presenterar jag hela den röd-gröna ministerlistan. Överraskningar utlovas.

Mer läsning

Annons