Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuk 55-åring avled i svininfluensa

(Uppdaterad 16.35) Ytterligare en person, en man i 55-årsåldern, har avlidit i vad som misstänks vara svininfluensa, uppger landstinget i Västmanland. Det är det andra kända svenska fallet.

Den man i 40-årsåldern i Uppsala som i förra veckan avled i svininfluensa hade varit i kontakt med sin husläkare.

Annons

Det misstänkta dödsfallet i A(H1N1) rapporteras från Centrallasarettet i Västerås. 

Den avlidne är en man i 55-årsåldern från Västmanland. Han vårdades på intensivvårdsavdelningen på Centrallasarettet i Västerås, uppger landstinget i Västmanland i ett pressmeddelande.

Mannen var svårt cancersjuk och hade fått cellgiftsbehandling. Han kom till i sjukhuset i måndags och då upptäcktes att han hade feber och tecken på lunginflammation.
Dagens provsvar bekräftar att han bar på influensa A. I morgon förmiddag väntas provsvar från Akademiska sjukhuset om mannen hade den nya influensan A/H1N1.

Mannen skrevs in på infektionskliniken men hans tillstånd förvärrades snabbt. I tisdags flyttades han till intensivvårdsavdelningen och kopplades till en respirator men trots maximala intensivvårdsinsatser gick hans liv inte att rädda, enligt landstinget Västmanland. Han avled på torsdagsförmiddagen.

Det var vid en efterkontroll i måndags som den cancersjuke mannen berättade att han mådde dåligt. hans tillstånd förvärrades de följande dagarna.
Mannen fick även cirkulationssvikt och njursvikt.
– Trots en massiv intensivvårdsinsats kunde vi inte rädda hans liv, säger Stefan Ström, läkare vid Centrallasarettet i Västerås.
Strax före mannen avled fick sjukhuset besked om att han hade influensa av typ A. Tidigast på fredag förmiddag kommer provsvaren om han hade svininfluensan.
När och var mannen smittades är oklart.
– Det inträffade berör oss alla och våra tankar går till mannens anhöriga, säger Michael Gårdebäck, hälso- och sjukvårdsdirektör vid den välbesökta presskonferens på eftermiddagen.

I tisdags hade Centrallasarettet kontakt med Karolinska sjukhuset om att Solna-sjukhuset skulle ta över vården av den cancersjuke mannen.
– De avböjde på grund av patientens allvarliga grundsjukdom, säger Stefan Ström.
Det är oklart om mannen kan ha smittat andra innan han fick kontakt med sjukvården.
De ur personalen vid Centrallasarettet som mannen kommit i kontakt med är symtomfria och jobbar vidare vidare.

Den man i 40-årsåldern i Uppsala som i förra veckan avled i svininfluensa hade varit i kontakt med sin husläkare, enligt ett pressmeddelande från Landstinget Uppsala.
Nu ska husläkaren redogöra för hur fallet har hanterats.
”Därefter får vi bedöma om husläkaren har agerat korrekt. Om det framkommer att det har skett något fel i handläggningen så blir det ett lex Maria-ärende”, säger Anders Björklind, chefsläkare vid landstinget i Uppsalas kansli, i pressmeddelandet.
Tidigare har det framkommit att mannen hade varit i kontakt med sjukvårdsrådgivningen, som enligt en utredning ska ha gett riktiga råd till mannen.
Björklind kan inte säga när mannen skulle haft kontakt med sin husläkare.

Mer läsning

Annons