Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Blank: "Jag är förvånad"

Gävle kommuns mångmiljonstöd till Brynäs och Unicefs samarbete har väckt heta känslor i Gävles föreningsliv. Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank besvarar nu kritiken.
– Jag upplever det som att de är missnöjda med kommunikationen, säger hon.

Nu på måndag ska frågan om mångmiljonstödet till Brynäs och Unicef upp i kommunfullmäktige för beslut. Den gångna tisdagen träffades ett 30-tal ledare från 14 klubbar på ett protestmöte för att framföra kritiken. Som Arbetarbladet berättade då hotar nu flera idrottsledare att avgå om beslutet klubbas igenom.

Från föreningarnas sida, där till exempel Strömsbro IF och GGIK ingår, menar man att Brynäs nu kommer få 3,5 miljoner kronor i fem år för att närvara på skolor. Något som andra föreningar i Gävle har gjort i många år – utan att få betalt.

Idrottsföreningarna tycker att själva satsningen är bra och att pengarna behövs. Men inte till en enda klubb. Och de ställer sig frågande till vad som ingår i projektet, vad som gör just Unicefsamarbetet värt så mycket mer än det föreningsarbete som redan finns på skolor i Gävle. Ilskan riktas mot politikerna, inte mot Brynäs.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank deltog i en debatt i Sveriges Radio Gävleborg med Strömsbro IF:s Ulf Rönnewald och GGIK:s Peter Henriksson under onsdagen.

– Jag hoppas att beslutet inte tas på måndag, och jag har stått här nu i fjorton minuter och lyssnat på Carina Blank och jag vet fortfarande inte vad det här projektet innebär, var Ulf Rönnewalds slutord i debatten.

– Ju fler som kan vara med och ge barn och ungdomar en bra start desto bättre, ingenstans i det här jobbet har vi tagit ställning till andra klubbars arbete. Jag vet att föreningarna gör ett jättebra jobb, kommenterade Carina Blank föreningarnas kritik under debatten i Sveriges Radio.

Arbetarbladet ringde upp Carina Blank för att få en kommentar om kritiken.

– Jag upplever det här som att de är missnöjda med kommunikationen från vår sida. Jag träffade två representanter idag för första gången och vi kommer fortsätta ha en dialog med föreningarna.

Kan du första ilskan?

– Både ja och nej, men mest nej, för vi har aldrig satsat så mycket på idrottsrörelsen som vi gör nu och det är undantaget det här samarbetsavtalet.

Vad säger du om att flera föreningsledare hotar med avgång?

– Jag är förvånad, men det är upp till var och en vad man gör för ställningstagande.

Hur oroad är du av att föreningsledarna gör verklighet av det?

– Jag tror inte det ska behöva gå så långt. Vi är alla angelägna om att föreningslivet ska fungera så bra som möjligt. Jag tänker att vi har lagt mycket resurser på idrottsrörelsen, och att det är kommunikationen som är det viktigaste nu.