Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina Blank: ”Jag kan inte ta ansvaret”

Kommunalrådet Carina Blank lägger ansvaret för det som hänt tungt på ledningen för utbildningsförvaltningen.

– Jag kan inte tillskriva mig ansvar ner på verksamhetsnivå, säger hon.

Carina Blank beskrev under presskonferensen sin syn på ansvarsfördelningen. Kommunstyrelsens roll är att följa den politiska nämndens resultat – och den har levererat bra resultat och budgetar i balans nästan varje år.

Det kommunstyrelsen också har ansvar för är att kontrollfunktionerna fungerar, framhöll hon. Och kommunstyrelsen har lämnat instruktioner hur ekonomikontroll och budgetarbete ska gå till.
– I den här förvaltningen har man valt att förenkla det arbetet och därmed gjort det enkelt för sig.

Men Carina Blank medger också att både hon och andra har berömt utbildningsförvaltningen för att de haft en hårt decentraliserad verksamhet med små centrala staber.
– I efterhand måste man nästan skämmas för det. För jag håller det inte för otroligt att det är just det som har underlättat att det här har kunnat pågå.

Hon beskriver det som har hänt som helt oacceptabelt, men påminner flera gånger under presskonferensen om att kommunen har utsatts för ett brott.
– Det är inga pengar som har försvunnit i verksamheten, utan det är någon som har tagit pengarna, sade hon.

Nu har den tillförordnade förvaltningschefen ett uppdrag att föreslå en åtgärdsplan som ska presenteras redan 6 februari.
– Jag förväntar mig att det leder till att man kompletteringsanställer kompetens eller fasar ut sådana som man bedömer inte har tillräcklig kompetens, säger Carina Blank.