Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina tycker utbildning är viktigaste valfrågan

/
  • Carina Blank flankeras av sina döttrar Cristin och Cajsa. Bredvid henne står bonusbarnet Joel. Hela Carina Blanks nya stora familj med sambon Peter och hans barn brukar träffas och laga mat ihop på fredagar.

Carina Blank har gjort en mandatperiod som Gävles starka kvinna. Hon ångrar inte att Gävle ansökte om att bli EU:s kulturhuvudstad, men tror att kommunledningen var för dålig på att förankra idén hos Gävleborna. Hon lovar att inte sänka skatten, tycker att utbildning blir den viktigaste valfrågan i Gävle och ser gärna att Sverige satsar på ett nytt kunskapslyft.

Annons

Varför blir du ett bra kommunalråd?

– Först och främst för att jag älskar Gävle och Gävleborna. Jag är ganska lätt att kommunicera med och har lätt att lita på att människor gör sitt jobb, men jag kan också fråga om det fungerar och hur det blir egentligen.

Vad är det första ni gör om ni vinner valet?

– Vi ska få med alla med på att skolan är det viktigaste i vår kommun. Vi har lagt en budget som handlar om fler lärare, höjd lärarkompetens, mindre förskolegrupper, fortsatta investeringar i skollokaler och samarbete med fritidsgårdar.

Vad är du mest stolt över av det ni åstadkommit under mandatperioden?

– Jag är otroligt stolt över att vi har en ny stadsdel på Gävle Strand. Jag är också stolt över de förbättrade resultat skolorna har gjort de senaste åren.

Vad är du inte stolt över?

– Jag är inte nöjd med vårt jobb med att minska grupperna i förskolan, med tanke på de resurser vi har lagt in. Jag är inte heller nöjd med att socialbidragen har ökat i Gävle, även om vi har ökat mindre än många andra i det avseendet.

Vilken är den viktigaste frågan i kommunvalet?

– Jobb och utbildning. Norrsundet och Ericsson har lagt ned sina fabriker under perioden och det kommer många människor ut på arbetsmarknaden och vi måste se till att det finns utbildningar för de människorna för att komma vidare, men också att vi får företag hit. Vi kan vara med och dra igång marknader och sedan lämna över.

Vad kan ni kommunpolitiker göra för att vända de höga arbetslöshetssiffrorna?

– Först och främst är det utbildning, men också lärlings- och traineeplatser. Vi tar ett stort ansvar för de personer som är allra längst ifrån den ordinarie arbetsmarknaden när vi sätter av en procent av kommunens jobb för personer med funktionshinder.

Varför har kommunen inte utnyttjat möjligheten till nystartsjobb?

– Det är inte så att vi inte har velat det. Det har bara inte kommit igång. Instegsjobben har inte heller varit så jättemånga. Det blir så att man satsar på olika saker i olika perioder och man kanske inte kan ta vara på allt hela tiden.

Vad är den största skillnaden mellan er och högersidan?

– De pläderar i tid och otid för att någon annan ska sköta kommunens verksamhet. När vi säger att det betyder att någon annan plockar vinst ur skattepengarna så säger de att vi misstänkliggör företagen och det är inte sant.

Säg något positivt om den politiska oppositionen i Gävle?

– De har ställt upp på att tala väl om Gävle. Vi behöver jobba med stoltheten för vi har mycket att vara stolta över, oavsett vilken politisk åskådning man har.

Hur ser ditt Gävle ut om tio år?

– Jag tror att vi genom besöksnäringen har många servicejobb. Det finns en verksamhet inom teknikområdet där man jobbar med energi och klimat.

Mer läsning

Annons