Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina vill ha pengar för försvunna hundar

Carina Öster i Torsåker blev av med sina jakthundar. Hon är säker på att en varg har tagit dem, men det finns inga bevis på det. Nu begär hon ersättning.

Annons

Det finns fall där ägare har fått pengar trots att tamdjurens döda kroppar inte har återfunnits.

Carina Öster är jägare och det var när hon var ute och jagade rådjur vid Sotaskär, mellan Torsåker och Hammarby, i slutet av november som hennes två hundar försvann, en drevertik och en strävhårig taxhane.

– Plötsligt blev det tumult i skogen. Hundarna drev rådjuren med gälla skall, men plötsligt blev skallen grova. Det lät precis som om de var i slagsmål. Sedan blev det bara tyst, berättar hon för Arbetarbladet.

Det var det sista hon hörde eller såg av de två treåriga jakthundarna.

– Vi ropade och vi letade, men de kom inte.

Det var spårsnö och det enda Carina Öster och hennes jägarvänner hittade var stora spåravtryck. Eftersom de befarade att det kanske var en varg åkte de hem och ringde länsstyrelsen.

– Jag bad dem komma hit och kolla på spåren för jag är ingen expert på att känna igen varg. Men om en inspektör ska komma ut måste det finnas en hundkropp, var beskedet till mig. Kanske tyckte han att det var långt att åka i snöovädret, funderar Carina Öster.

Hundarna försvann en lördag. Först på torsdagen efter hittade Carina Öster ett avslitet halsband. Hon berättar att hon sedan dess har varit ute och letat varje dag, men utan att hitta vare sig hundarna eller deras kvarlevor.

Trots bristen på bevis begär hon nu skadestånd från staten på 10 000 kronor per hund.

Rovdjurshandläggare Ola Larsson vet fall där ersättning har betalats ut även om de försvunna tamdjuren aldrig har återfunnits.

– Det har då funnits spår efter rovdjuren och länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat att de verkligen är spår från rovdjur.

Någon dokumentation från länsstyrelsen finns dock inte i det här Torsåkersfallet, eftersom någon besiktningsman aldrig har besökt platsen.