Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caroline och Inger får gå klart kursen

Nu får Caroline Eriksson och Inger Lindell gå klart sina utbildningar till CNC-operatörer.


I sviktande konjunktur satsar Sandvikens kommun på vuxenutbildningen.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om hur ungdomar sparkas ut från den av Arbetsförmedlingen betalade utbildningen till CNC-operatörer. Efter nya direktiv från regeringen ska Arbetsförmedlingen i stället satsa på de äldre. Det innebär att ungdomar under 25 år inte får läsa utbildningar längre än två–fyra månader, vilket innebar att Caroline Eriksson och Inger Lindell inte fick gå klart de redan påbörjade utbildningarna.

Men nu har de fått besked om att de inte behöver lämna skolan i förtid.

– Det känns hur skönt som helst, säger Caroline Eriksson, som sedan september har kämpat för att få läsa klart.

Sandvikens kommun satsar på vuxenutbildning. Centrum för vuxnas lärande, CVL, startar en egen utbildning till CNC-operatörer i lokaler i Lövbacken och anställer yrkeslärare. Motivet är att värna om den framtida kompetensförsörjningen inom industrin.

Enligt Mats Berglund, skolledare vid CVL, bryr de sig inte, som Arbetsförmedlingen, om åldern. Det betyder att de som redan börjat läsa och som hotades av arbetslöshet när de slängdes ut för tidigt, nu kan gå färdigt sina utbildningar.

– Vi var förbannade på Arbetsförmedlingen centralt i Stockholm och tyckte att det var hutlöst att de skulle kastas ut när de nästan var klara, säger han.

Mats Berglund utesluter inte att utbildningssatsningen kan utökas i framtiden.

Lokalerna och två lärare kommer från Sandvikens teknikutbildning, som förlorade sin utbildning för Arbetsförmedlingen till Lernia efter en upphandling.