Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Catrin lever bara mil från Gazakriget

Frilansjournalisten Catrin Ormestad från Gävle bor

i den israeliska staden

Tel Aviv endast sju mil från stridigheterna i Gaza där hundratals civila dödats av Israels bomber.


– Här märks väldigt lite av kriget, trots att det är så nära. Det är en surrealistisk situation, säger hon.

Catrin Ormestad är frilansjournalist och författare. Hon har arbetat i Gaza och i våras kom hennes debutbok ”Gaza – en kärlekshistoria” där hon följt människors vardag i det isolerade området, och lyssnat till deras historier.

Sedan två månader är Gazaremsan stängd för journalister. Nu följer hon kriget från sitt hem i israeliska Tel Aviv.

– Det är väldigt hemskt. Jag försöker hålla kontakten med mina vänner där, men det är svårt. De flesta har bara mobiltelefoner och nu finns det ingen el, så folk kan inte ladda sina mobiler. Isoleringen tilltar mer och mer, berättar hon.

– Det är en humanitär katastrof. En miljon är utan el och nästan lika många utan vatten. Det är ständigt bombardemang. Skadade kan inte ta sig till sjukhus, och sjukhusen har inga mediciner och ingen el till livsuppehållande utrustning.

Hennes drabbade vänner berättar också om rädsla och frustration.

– De blir glada att man bryr sig om dem. Men de kan inte göra så mycket, bara hoppas att deras hus inte finns med på en mållista.

Situationen för människorna i Gaza förvärras.

Men i Tel Aviv märks det knappt att det är fullt krig sju mil bort. Folk lever sina liv som vanligt. Endast några tecken påminner om konflikten.

– Det var en stor demonstration, det var roligt och förvånande. Och när jag sprang i parken hade någon klottrat ”mördare” och ”lögnare” på en affisch med försvarsminister Ehud Barrak.

– Folk kan prata om att deras söner gör militärtjänst i Gaza och att de är oroliga för vänner söderut som riskerar att träffas av Hamas raketer, men annars märks ingenting av kriget, tycker Catrin Ormestad.

Trots kriget planerar hon att vara kvar i Israel där hon lever med Gideon Levy, en av väldigt få israeliska journalister som är öppet kritiska mot landets agerande. När det blir vapenvila tänker hon resa in i det krigsdrabbade området igen och fortsätta rapportera om det som händer där.

– Det är viktigt att folk fortsätter att läsa om konflikten, trots att den är gammal. Det finns en stigande likgiltighet som är oroande. Om den ska lösas krävs en aktiv omvärld som inte ger upp utan fortsätter bry sig.