Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ceballos nådde inte ända fram

/
  • Glädjen hos Bodil Ceballos och de andra som var med på Miljöpartiets valvaka på krogen Bakgården i Gävle mattades något när de första valsiffrorna visades på TV-skärmen.

Glädjen i miljöpartisten Bodil Ceballos ögon mattades något när hon såg de första riktiga valresultaten på TV-skärmen.
SVT:s vallokalsundersökning gav Miljöpartiet 11,5 procent men de första valsiffrorna tydde på att Bodil Ceballos, som tredje namn på Miljöpartiets valsedel, inte skulle komma in i Europaparlamentet.

Annons

I grunden var hon dock väldigt nöjd med siffrorna som visade nära nog en fördubbling jämfört med förra EU-valet.

– Det är vår tid nu. Plötsligt inser människor att det vi pratat om i 25 år är verklighet. Vi har varit konsekventa.

Hon medgav att det också haft betydelse att Miljöpartiet skippat kravet på utträde ur EU.

Själv har Bodil Ceballos drivit kravet på att MP skulle lägga utträdeskravet åt sidan, ända sedan folkomröstningen om EU.

– Ja, jag har haft den inställningen hela tiden. När svenska folket sa ja i folkomröstningen då tycker jag att vi måste respektera det.

Under de senaste fem åren har Carl Schlyter varit MP:s enda röst i parlamentet. Nu får han sällskap med en miljöpartist till. Det blir troligen inte Bodil Ceballos, såvida hon inte får fler kryss än tvåan på listan, Isabella Lövin.

Bodil Ceballos känner sig annars hemtam i Europaparlamentet efter att i tio år ha jobbat åt tidigare EU-parlamentarikern och Gävlebon Inger Schörling.

– Vi behövs som kritisk röst i parlamentet, sade hon.

Mer läsning

Annons