Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern går sin egen väg, och det är bra

Annons

"Vi kommer rösta gult, vi väljer att avstå. Anledningen är att det finns en skarp kritik mot Annika Strandhäll i hur man har skött utnämningsmakten och det är en granskning KU nu gör. Men det är inte tillräckligt skäl för att hon idag ska lämna regeringen."

Det sa Annie Lööf under tisdagen i en kommentar till Ekot. Därmed valde Centern att inte delta i det av Moderaterna regisserade maktspelet vilket räddade Strandhäll. Det är naturligtvis bra, inte minst för Socialdemokraterna. Men också för förtroendet för den demokratiska processen. Höstens politiska turbulens har lämnat trötta och missmodiga väljare efter sig.

Samtidigt är det också välgörande för demokratin med en opposition som faktiskt agerar just opposition. Ulf Kristerssons maktdemonstration är en uppvisning för väljarna. Det kommer nya val och det föregående riksdagsvalet var knappast ett besked om att väljarna var särskilt imponerade av vare sig Moderaterna eller partiets ordförande.

Vad gäller Strandhäll och Socialdemokraterna kan de nu andas ut. För tillfället. Vad EU-valet visar är att dock att väljarna är fortsatt missnöjda med Socialdemokraterna, vilket också betyder att Socialdemokraterna behöver få ordning välfärdspolitiken.

Att Försäkringskassans arbete lett till utanförskap och människor i behov av stöd som lämnats i sticket är trots allt något som såväl Strandhäll som övriga delar av Socialdemokraternas ledning är ansvariga för.

Det politiska ansvaret kommer man inte undan för vare sig assistanshaveriet eller sjukersättningen.

Oavsett hur det kom sig att Ann-Marie Begler fick sparken.