Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum för högerfrågor

Centrum för rättvisa. Låter som en ädel organisation, inte sant? Alla gillar rättvisa. Men rättvisa kan komma från både höger och vänster och ser väldigt olika ut beroende på politisk tappning.

Annons

Centrum för rättvisa beskriver sig själva som "...en ideell insamlingsstiftelse som startade sin verksamhet 2002. Vi är oberoende av partier, intresseorganisationer och företag." Att vara oberoende av partier är dock inte samma sak som att vara politiskt oberoende, vilket man uppenbarligen inte heller säger sig vara eftersom man nogsamt poängterar att det är partier man är oberoende av.

Centrum för rättvisa är i själva verket Centrum för högerfrågor. Förvisso kan exempelvis rättsfallet rörande en grupptalan mot SLU som Arbetarbladet rapporterade om i går ses som en fråga om jämställdhet. Men Centrum för rättvisa är knappast lika intresserad av jämställdhetsfrågan som man är av individfrågan.

De civilrättsliga mål Centrum för rättvisa driver handlar uteslutande om individen mot kollektivet. Värdegrunden för verksamheten återfinner vi i den konservativa tanketraditionen där individen alltid går före kollektivet. Vad man ägnar sig åt är juridisk aktivism på högerflanken, inspirerad av liknande organisationer i USA som genom rättsfall ägnar sig åt att påverka politik och samhälle genom domstolarna. Det hela handlar inte om filantropi. Det handlar om lobbyism förpackat i paragrafer.

Centrum för rättvisa är onekligen en högervriden framgångssaga. När tänker Sveriges vänsterflank följa dess exempel?

Mer läsning

Annons