Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen försöker locka läkare via facebook – "Drömmen vore att få hit ett helt gäng"

Artikel 4 av 8
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

I många år har man försökt få fler läkare till Ockebo. Men nu börjar läget bli akut. Annars kan patienterna få nöja sig med att träffa doktorn på distans.

Annons

Lena Schenström, som är förhållandevis ny chef för hälsocentralen i Ockelbo, kan inte vänta på att det i framtiden kanske utbildas fler allmänläkare.

Hon behöver hitta en lösning nu. För om bara två år riskerar hälsocentralen att stå helt utan fasta läkare.

Med bland annat en facebooksida försöker hon att locka unga läkare till orten. Där lyfter hon fram allt det som Ockelbo har att erbjuda.

– Här finns ju så mycket. Billigt boende, fin natur, det är nära till stan och till skogen, vi har en fin nybyggd skola och bra och trygg miljö för barn att växa upp i, konstaterar Lena Schenström.

Läs också: Wennberg - "Allmänläkarbristen måste lösas"

En förhoppning som hon har är att man skulle kunna locka hit ett gäng unga läkare som vill jobba tillsammans. På så vis får de också en bättre arbetsmiljö.

Hur stor är chansen att ni lyckas?

– Jag vet inte, men vi måste försöka.

Vad händer om ni inte får hit fler läkare – kan Ockelbo bli utan hälsocentral?

– Hälsocentralen blir nog kvar, målsättningen är att det ska finnas minst en i varje kommun. Den övriga personalen finns ju också kvar.

– Men om vi inte har läkare får vi försöka lösa det på annat vis. Patienterna kanske får åka iväg för att träffa läkare eller så får vi använda oss av ny teknik så att patienterna kan få prata med en läkare som finns någon annanstans. Det får framtiden utvisa, säger Lena Schenström.

Läs även tidigare delar av Arbetarbladets granskning om läkarkrisen:

9 435 invånare – och en enda läkare

Chefsläkaren: "Det är en nedtystad katastrof"