Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen ser dig

Spelar du nätpoker och läser din privata e-post på jobbet?
Chefen har förmodligen redan avslöjat dig.

Annons

Det blir allt vanligare att företag tar till hjälpmedel, så kallade webbfilter, för att dels ha koll på var och när personalen surfar på nätet, dels för att spärra oönskade nätsidor. Att övervaka vad företagets datorer används till är betydelsefullt ur flera aspekter, menar Joachim Fritze, säkerhetsexpert på F-Secure:
– Primärt kanske man har webbfilter för att personalen ska arbeta och inte surfa på sidor som anses olämpliga. Men företagets säkerhet är en annan sida av saken.

Den privata mejlboxen till exempel kan spärras, eftersom risken för att drabbas av något skadligt troligen är större via den än via företagets egen e-postadress.
Per Ström, Integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden, är kritisk till spionerandet:
– Det finns ett inslag av förmynderi i det där, som går ut på att man inte litar på sin personal. Jag tror att det kan vara demoraliserande om man driver det för långt. Många jobbar mycket på kvällar och helger. Om man då hindras från att gå in och göra en liten grej på internet som är privat på dagtid tappar man ju också entusiasmen för att göra det där lilla extra för arbetsgivaren.

 

Mer läsning

Annons