Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CHEFREDAKTÖREN: Detaljerna om nätpedofilerna vi valt att inte berätta

Artikel 9 av 12
Nätpedofilerna
Visa alla artiklar

Du behöver inte vara förälder för att det ska svartna framför ögonen och slå blixtar i din hjärna när du läser artiklarna i granskningen "Nätpedofilerna" som vi publicerat senast veckan.

Annons

Sällan är det så lätt att sympatisera med den i övrigt på alla sätt ovärdiga uppfattningen att någon bör låsas in och nyckeln kastas bort.

Beskrivningarna av hur barn utsätts av män (som vanligt oftast män) i vår närhet för de mest vidriga våldtäkter och övergrepp är jobbig läsning – oavsett om barnen bor i grannkvarteret eller på Filippinerna. Svindlande blir det när man får insyn i barnpornografins lättillgänglighet, mängden och samhällets svårigheter att komma åt brotten bakom bilderna och filmerna.

Men det är viktig läsning. Och det är lika viktigt att vi i ett civiliserat rättssamhälle klarar att lägga affekten åt sidan.

På samma sätt behöver vi som journalister också hantera informationen vi får och förmedla den till er genom så bra journalistik som möjligt.

Vår utgångspunkt i alla lägen är att ge er läsare så mycket information som det bara går. Det vi vet, det berättar vi för er. Vi finns till för er skull, ingen annans. Men till skillnad från de sociala mediernas tyvärr allt för ofta hänsynslösa detaljskildringar och uthängningar gör vi hela tiden etiska bedömningar av vilka detaljer vi publicerar.

En inte ovanlig fråga till oss är varför vi inte namnger brottslingarna i de här fallen. Det handlar om unika bedömningar vid varje enskilt tillfälle och hur stort allmänintresset är – vårt uppdrag är inte att döma individer, det hanteras av rättsväsendet.

När det gäller beskrivna detaljer om brotten och övergreppen måste det i grund och botten vara artiklar som ni läsare tillgodogör er, och heller inte slutar läsa halvvägs. Om ni inte läser det vi gjort har vi inte lyckats fullt ut – hur viktigt ämnet än är.

Därpå finns en mängd hänsyn att ta, i de här fallen inte minst till brottsoffren.

Det finns detaljer i våra artiklar som är fruktansvärda att läsa. Men det finns också detaljer i det vi tagit del av som vi medvetet valt att inte ha med. Ni som läser är kloka människor, ni klarar att förstå att en våldtäkt av ett barn per definition innehåller vidriga detaljer utan att vi måste beskriva varje obehaglig detalj.

Samtidigt ska vi inte blunda för verkligheten. Vi har ett ansvar att visa allvaret i det vi beskriver, skildra råheten och uppsåtet som finns när de här övergreppen begås. Det är skälet till de tuffa beskrivningar som finns i artiklarna.

Att lyfta de här ljusskygga brotten bort från internets allra mörkaste korridorer och synliggöra för er att det pågår i er omgivning, att visa på de problem som finns i lagstiftningen när de här brotten ska utredas – och få er att läsa och tänka. Det är så verklig skillnad kan göras genom journalistiken.

Här tar du del av alla våra delar i granskningen "Nätpedofilerna".

Annons