Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked om välfärdskrisen

Den ekonomiska situationen för landets kommuner och landsting blir allt bistrare, men regeringen mörkar sina avsikter inför 2010, anser Börje Wennberg, (S), Tierp.

Annons

Regeringen Reinfeldt har lämnat besked om att inga resurstillskott kan väntas till kommuner och landsting under 2009. Regeringen mörkar sina avsikter för 2010. Detta tvingar kommuner och landsting att planera för och genomföra uppsägningar i enlighet med de knappa ekonomiska ramar vi står inför. Upp mot 20 000 välfärdsarbetare, vårdbiträden. sjuksköterskor, lärare och barnskötare riskerar att förlora sina arbeten. Det är mycket olyckligt.

De kommande årens ekonomiska nedgång hotar välfärden i kommunerna. Kommunernas intäkter minskar i takt med att arbetslösheten ökar. Samtidigt ökar kostnaderna. Allt fler förlorar jobbet och tvingas vända sig till kommunen för att söka hjälp för sin försörjning. Dessutom har regeringens politik pressat en halv miljon människor att lämna a-kassan. Allt fler tvingas vända sig till sin kommun för att klara sin vardag.

Sveriges kommuner och landsting; SKL, får inget svar på frågan om hur välfärdens kärna ska kunna försvaras när intäkterna minskar och kostnaderna ökar. Hur ska vi kunna se till att barnen får en bra skola som berikar deras kunskap när antalet lärare minskar? Hur ska vi kunna ge våra äldre en givande och värdig vardag när vårdbiträdena blir färre?

Inte minst dramatisk blir situationen inom hälso- och sjukvården. Jobbkrisen resulterar i att många utsatta medborgare kommer att drabbas av psykiska och fysiska sjukdomar.

Sveriges kommuner och landsting är grunden för svenska folkets gemensamma välfärd. Detta trots att statsministern tycks leva i vanföreställningen att Sveriges kommuner och landsting är en intresseorganisation, viken som helst. Nu handlar det om att ge landets kommuner och landsting en chans att ta sig igenom krisåren.

landstingsråd (S), i opposition, landstinget i Uppsala Län

 

Mer läsning

Annons