Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cibes lämnar Järbo

Hissföretaget Cibes Lift med cirka 100 anställda i Järbo flyttar till Gävle.

Både produktion och försäljning flyttas från Järbo till lokaler som Ericsson lämnade efter sig på Utmarksvägen i Gävle.

Ledningen för Cibes har länge letat efter nya och större lokaler och fört diskussioner med Sandvikens kommun. Ett alternativ har varit att bygga nytt.

– Nu får vi dubbelt så stora lokaler för halva kostnaden jämfört med om vi byggt nytt, säger Per Hesselmark, styrelseordförande i Cibes Lift Group, om de stora industrilokalerna på Utmarksvägen i Gävle.

Cibes köper fastigheten från renhållningsföretaget Stena Metall som i fjol köpte den på exekutiv auktion.

– Här kan vi bygga upp världens modernaste hissfabrik, säger Mats Engblom, ny vd från 1 mars.

Han ser stora möjligheter för Cibes att växa under de närmaste åren, inte minst på exportmarknaderna i bland annat Asien.

I första hand räknar han med att expansionen kan ske med befintlig personalstyrka och rationellare produktion.

– Sedan får vi se, säger Mats Engblom.

I dag går lastbilar i skytteltrafik mellan tre olika ställen i Järbo, dels huset som Cibes äger och dels hyrda lokaler. I Gävle kan allt samlas på samma ställe. Lokalerna är väl förberedda med sprinklersystem, reception med mera.

Cibes ledning vill bygga vidare på företagskulturen och kunnandet hos personalen i Järbo. Därför ville man hitta nya lokaler i närområdet och på pendlingsavstånd.

Mats Hesselmark tycker att företrädarna för både Sandvikens och Gävle kommun gjort vad de kunnat för ordna nya lokaler åt företaget. Men i slutändan var valet självklart.

Cibes utnyttjar i dag flera legotillverkare i regionen.

– Vi behåller dem så länge de är konkurrenskraftiga, säger Mats Engblom som konstaterar att det finns gott om utrymme också för de delarna i de nya lokalerna.

Flytten börjar i sommar och ska vara genomförd vid årsskiftet. Samtidigt flyttas huvudkontoret från Upplands-Väsby till Gävle.