Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cibes väntar på lyftet

Effektivare tillverkning, bättre kvalitet på leveranser och försäljning i nya länder. I stort sett allt har blivit bättre.

Men lite mer än ett år efter flytten från Järbo till Gävle har Cibes Lift ännu inte fått det riktigt stora lyftet.

Annons

Sommaren 2012 gick det stora flyttlasset från Järbo till den nya Gävlefabriken i Ericssons tidigare lokaler på Sörby Urfjäll. Syftet var att få en modernare och mer rymlig tillverkningsfabrik, men även att samordna och minska transporter. På sikt ville man fördubbla sin produktion och ta sig in på nya marknader, som Mellanöstern och Sydostasien. När vi kommer på besök ett drygt år senare visar sig Gävle från sin novemberregnigaste sida.

Cibes Lifts vd Mats Engblom och platschefen Lars Kronberg möter upp i den moderna och inbjudande foajén i de nyrustade lokalerna. De har kvar sin positiva framtidssyn, inte minst tack vare förvärvet av finska Hissipörssi tidigare i år.

– Vi har samordnat i stort sett all produktion och fått upp effektiviteten och kvaliteten på leveranserna. Produktionen ska vara här i Gävle under en överskådlig tid, nu ska vi fortsätta att expandera genom att bygga mer egen försäljning. Vi har etablerat ett säljbolag i Norge och håller på och startar i Kina, Mellanöstern, Ryssland och Sydostasien, säger Mats Engblom.

Han berättar att det tog närmare ett halvår efter flytten innan man märkte av den positiva utvecklingen. Men under 2013 kom en lågkonjunktur som man hoppas ska vända nästa år.

– Vi har tyvärr sett en avmattning på volymer det senaste året. Tyskland går som ett lok, men det är framför allt Polen och Frankrike som har minskat. Men vi har jobbat med vår prissättning så lönsamheten har ändå ökat, säger Mats Engblom.

I årsredovisningen för 2012 visar Cibes Lift röda siffror på sista raden, men det beror enligt företagsledningen på flera extraordinära kostnader i samband med flytten. Enligt platschefen Lars Kronberg har man investerat 10 miljoner bara i fastigheten. Personalstyrkan har varit konstant det senaste året, men man har hyrt in extra arbetskraft vid produktionstoppar.

Sedan flytten från Järbo har Cibes Lift bekostat en pendlingsbuss för personalen som bor kvar i Sandvikens kommun. Bussen var tänkt som en övergångslösning och ska avvecklas vid årsskiftet.

Susanne Husberg, som jobbar med att testköra och säkerhetskontrollera hissarna, bor i Storvik och samåker med kollegor i bil varje dag.

– Det skiljer bara en kvart per resa mot tidigare. Det var trångt i den gamla fabriken och nu har de investerat och renoverat en superfabrik. Jag känner ingen oro för framtiden, säger Susanne som även är ledamot i styrelsen för den nybildade metallklubben på företaget.