Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus Moderaterna ger ny föreställning

Det tycks pågå en maktkamp inom Moderaterna i Gävle. Föremålet för missnöje är Inger Källgren Sawela, som av allt att döma inte har särskilt stort förtroendekapital kvar i sitt parti och vars lämplighet som kommunstyrelsens ordförande dessutom ifrågasätts av sitt eget parti men också av allianskollegorna. Detta enligt uppgifter till Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Klart är att Källgren Sawela gång på gång visat sig vara en politiker som inte riktigt hållit måttet när hennes roll övergick från att vara politisk bisittare i oppositionsroll till någon som faktiskt måste ta ansvar för Gävle kommun.

När Arbetarbladet avslöjade att Jan Rust, nybliven ordförande för socialnämnden i Gävle suttit och delat rasistpropaganda i sociala medier var Källgren Sawelas hantering av det hela onekligen unik. För när medierna ringde för att få en kommentar hade Källgren Sawela inte tid att svara på journalisternas frågor då samtalet kom vid samma tidpunkt som det svenska fredagsmyset infaller. Till Arbetarbladets reporter lät Källgren Sawela meddela att:

- Jag har jobbat hela dagen. Det är fredag kväll och jag orkar inte ta tag i det här nu.

Sedan har det rullat på i ungefär samma stil. Vid upprepade tillfällen har Källgren Sawela exempelvis drabbats av dåligt minne och bland annat hävdat att Moderaterna aldrig varit emot detta med att Gävle skulle ta emot fristadskonstnär. Det var man, man drog till och med frågan till domstol. Men sedan fick man makten.

Enligt Källgren Sawela har Moderaterna heller aldrig sagt nej till den nya centrumplanen, trots att man tidigare, i oppositionsrollen, förkunnat att "det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas".

Det senaste i raden av klavertramp, som tycks vara vad som fått bägaren att rinna över för somliga av Källgren Sawela partikamrater, var hanteringen av Patrik Stenvards och Lars Beckmans facebookande om Gävle kommuns chefsjurist Helén Åleskog och huruvida det var möjligt att ge henne sparken.

Enligt Socialdemokraterna fanns aldrig några planer på en biträdande kommunchef. Efter det att Patrik Stenvard, Lars Beckman och Fredrik Hegrelius suttit på facebook och sladdrat om en kommunal tjänsteman och dennes anställning dök dock en sådan tjänst som av en händelse plötsligt upp och tillsattes med föremålet för Stenvard och Beckmans facebookande. Dessutom innebar den nya tjänsten en löneförhöjning på 40 000 kronor.

Inger Källgren Sawela är en institution i Gävles kommunpolitik, men tyvärr har hon gång på gång visat sig vara direkt olämplig för rollen som kommunstyrelsens ordförande. Enligt uppgifter till Gefle Dagblad avser Moderaterna göra Patrik Stenvard till Moderaternas starke man i Gävlepolitiken. Det förvånar knappast, men säger en hel del om vilken typ av parti Moderaterna i Gävle är. Stenvard har knappast större politisk potential än Källgren Sawela.

Det var trots allt Patrik Stenvard som satt på Facebook och tillsammans med bland annatLars Beckman diskuterade huruvida det var möjligt att ge Helén Åleskog, sparken eller inte.

Den typen av agerande från Patrik Stenvards sida vill Moderaterna i Gävle dock alltså om uppgifterna stämmer belöna.