Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityfesten förvandlades till Paris

/
  • EGEN HEMSIDA. Det här är Anneli med hunden Fliza, som förutom en egen festvagn även har en hemsida: snabbfliza.zoomin.se.
  • Exotiskt. Oriental Spirits – en amatördansgrupp från Sandviken som leds av Jessica Al Reyes – förvandlade under eftermiddagen esplanadens träpaviljong till ett mystikladdat lusthus.
  • F-R-U KARLBORG. Även 16 augusti är Linda Karlborg klädd till brud, och blir då  f-r-u Karlborg eftersom hennes sambo då byter ut Svensson mot Karlborg när de tu blir ett i Tomaskyrkan.
  • When in Paris? Plötsligt förvandlar Claire Parsons Co:s dansare några kvadrat av cityfesten till Gertrude Steins, Alice B Toklas och Picassos Paris med dans- och rörelsenumret ”A Rose is a Rose is …

Inte heller sista cityfestdagens regn kunde stoppa sommar-, semester- och Gävlefirare från scener, tält, åkattraktioner, salustånd, gator och torg.
Fantastiskt må man säga om denna stora kärlek till Gävle. Och nu är det inte ens ett år till nästa. Vi ses då!

Annons

”Men nu känns du bara bitter som en gammal grinig gubbe! … Cityfesten är som Kalle Anka på julafton, samma, samma, men man vill ändå inte vara utan den. Så nåt positivt kan du väl ändå försöka skriva trots allt! Kram Marianne”.

Tack för ditt sms, Marianne, har försökt få kontakt med dig för en intervju – eller ännu hellre guidning genom Disneyland, men får försöka klara din utmaning utan ditt sällskap!

Utmaning 1: Fotograf Henric och jag tar sikte på den gamla fina träpaviljongen i esplanaden mellan Nygatan och Rudammsgatan, och tre vitklädda och -pudrade figurer som dansar i gräset där, och vips känns det som om jag befinner mig i Paris. Något som senare bekräftas av producenten Claire Parsons Co:s affischbudskap: ”A Rose is a Rose is a Rose …”, och genast förvandlas dansarna till Gertrude Stein, Gertrudes livskamrat Alice B Toklas, och gemensamme vännen Picasso.

Jag får veta av Claire Parson att ”A Rose is a …” ursprungligen var ett beställningsverk för Linnéåret, men som Claire omarbetat från en hyllning till vetenskapen till en lovsång till den i Paris verksamma amerikanska författaren Gertrude Stein (1874–1946) medelst jättebarockrosor av laxrosa tyll, kring vilka dans och rörelse urartar, övergår i, eller utvecklas till kuddkrig. Eller rosornas krig om man själv ser det så.

Utmaning 2: Dansade i esplanaden gjorde också Oriental Spirit, en studieförbunds- och ”eldsjäls”grupp från Sandviken och som leds av Therese Lundstedt. Jessica Al Reyes heter en av de åtta medlemmarna, och på frågan varför hon dansar svarar hon:

– Jag måste ha ett arabiskt inre, för jag gillar nerven, mystiken och rytmen. Jag blir alldeles uppfylld av välbehag när jag dansar.

Utmaning 3: Inte dansar, men vandrar på lätta moln, gör Linda Karlborg, som är mö på hippa tillsammans med sin syster och sin blivande svägerska. 16 augusti, när hon säger ja till Daniel Svensson i Tomaskyrkan i Gävle, blir hon fru Karlborg, eftersom Daniel byter ut sitt Svensson mot Karlborg. Varför hon älskar Daniel?

– Mest för hans intressens skull, faktiskt, amerikanska bilar och låtar, och för att han är pappa till vår dotter Tindra.

Sen belönade jag fotograf Henric och mig själv med var sin strömmingsburgare. Som för mig är densamma, densamma, densamma, år efter år efter år, och som jag inte vill vara utan. Tack Roland för extraströmmingarna vi fick!

Och tack också för din gubbvarning, Marianne, för huva, inte vill jag jämföras med en bitter gnällig gammal g-u-b-b-e inte, ännu mindre bli en! Jag ringer dig nästa cityfest, så kan vi göra en repa på stan tillsammans!Tetha Åhs

 

på cityfesten

 

Annons