Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clara Hagmans spellista

I snart ett år har Clara Hagman från Furuvik tvingats lägga band på sig. Men nu berättar hon exklusivt för På Gång om sin nya karriär, som sångerska i ett comebackande Ace of Base.

Det var under förra hösten som Clara Hagman först lät tala om sig. Hon var med i Idol, och tippades på förhand som en potentiell vinnare av spelbolagen. Ända tills hon snöpligt åkte ut i en av kvalfinalerna. Hon säger att det kändes lite som om livet var över. Hon hade räknat med att tillbringa hela hösten i Stockholm, med inspelningarna av Idol. I stället fann hon sig själv hemma på gården i Furuvik, och kunde bara tänka: ”Jaha. Vad händer nu då?”
Det som hände var att TV4 ringde och sade att Ulf Ekberg hade frågat efter hennes nummer, fick de lämna ut det till honom?
Det fick de.
Två låtar att öva på
Ulf ringde upp Clara och berättade att han höll på med ett projekt och var nyfiken på att höra hur hennes röst lät i studion. Han mejlade henne två låtar som hon kunde öva på. Den ena var ”The Sign”. Den andra hade hon inte hört. Hon gjorde som hon blev tillsagd och skjutsades ner till Stockholm veckan efter av två kompisar. De hade trott att det hela skulle vara över på någon timme, så kompisarna skulle gå på stan ett tag och Clara skulle komma ner och möta upp dem efteråt. Men Clara blev kvar i studion i tio timmar. Hon sjöng de två låtarna från mejlen och när hon ändå var på plats fick hon fler låtar att sjunga, oförberedd.
När hon väl mötte sina kompisar igen var det sen kväll. Clara visste fortfarande inte vad det var för projekt det hela handlade om.
Hemlighetsmakeri
Men hon blev uppringd fler gånger och ombedd att komma till studion och sjunga mer. Efter några gånger på det viset blev hon varse vad det hela handlade om.
Jonas Berggren och Ulf Ekberg tänkte göra comeback med Ace of Base, med två nya sångerskor. Och det är klart att Clara hade misstänkt att det var just det som hela hemlighetsmakeriet hade handlat om. Men det tog ett tag innan hon insåg hur stora Ace of Base hade varit:
– Jag kände mest igen deras låtar från ”Smurfhits”, jag var ju bara två år när de var som störst.
Stor musikexport
Här kan det finnas anledning att backa bandet lite.
Ace of Bases album ”Happy Nation” från 1993 sålde i 23 miljoner exemplar. Det står med i Guinness rekordbok som det mest sålda debutalbumet någonsin. Det blev också det första debutalbumet någonsin som lyckades få upp tre låtar i topp på den amerikanska billboardlistan. Ace of Base är fortfarande en av de största svenska musikexporterna genom tiderna.
Plötsligt verkade nederlaget i Idol som en vinstlott.
Hade hon gått vidare hade hon ju kanske inte fått chansen att prova på det här. Hon fortsatte att pendla mellan Furuvik och Stockholm får att spela in albumet.
Men hemlighetsmakeriet var fortsatt stort, hon fick inte berätta för någon annan än familjen och den närmaste vänkretsen.
– Det är klart att det har varit svårt att låta bli att säga någonting, alla vet ju att jag sjunger och folk har frågat vad jag pysslar med nu. Det har varit jobbigt att jag hela tiden blivit tvungen att svara: ”Det kan jag tyvärr inte berätta”.
”Typ gudar”
Men nu bryter hon, ”äntligen” som hon själv säger, tystnaden för På Gång.
I dagarna släpps också de första promotionexen av förstasingeln ”All for you” till radiostationer i Tyskland, Österrike och Schweiz, och därefter till Mellanöstern. ”Ulf och Jonas är typ gudar där”, säger Clara. Där och i Central- och Östeuropa. Ace of Base kommer nu att släppa promotionskivor land för land. Albumet kommer i september.
Clara kommer härnäst att spela in videon till singeln i slutet av juli och början på augusti. Var det ska ske vet hon inte, det kan bli Sverige eller Tyskland eller någon annanstans.
Och efter det väntar en promotionturné. Detsamma gäller där, hon vet att det kommer att bli stora spelningar, men hon vet inget om detaljerna.
– Det känns jätteunderligt att inte veta hur livet kommer att se ut om en månad, säger Clara.
Men hon verkar vara glad åt äventyret:
– De kan ringa och säga ”Clara, nu åker vi dit”. Då är det bara att packa väskan och se glad ut.
– Men jag längtar efter det, nu har jag hållit på med det här i ett år snart och jag håller på att bli tokig.
– Nu vill jag bara ut och resa, ut och sjunga och stå på scen. Det är inte många som får den chansen.
– Att få ha det som jobb.