Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clary gör en resa i släkten

Från skogstorpet till förortstvåan går resan när SVT:s Clary Jansson följer sin släkt i dokumentärserien som börjar i kväll.
Och spåren, som börjar i Värmland, leder genom uppländska bondemiljöer och vallonbruk vidare till den nya industristaden Gävle.
– Jag hoppas att tittarna ska känna igen sig och få en kick att själva söka sin historia, säger Clary Jansson.

Fem heltimmesprogram ligger klara för sändning kommande lördagar; riktiga högtidsstunder för alla som är intresserade av släktforskning och lokalhistoria, bland annat från Uppland och Gästrikland, där Clary Jansson själv har sina rötter. Clarys mamma var född på Brynäs och både hon och Clarys pappa växte upp i Strömsbro.

– Jag har gjort en upptäcktsresa där jag reser i släktens spår från land till stad, från 1600-talets Värmland till 1940-talets förortsliv i Traneberg, där jag själv föddes.

Clary Jansson har varit anställd vid Sveriges Television sedan hon som 24-åring handplockades från journalistutbildningen och blev den första fast anställda studioreportern som var kvinna.

Under två år ledde hon Aktuellt, Sveriges då enda nyhetsprogram i tv, och därefter följde fyra år som riksdagsreporter. Från 1972 och 15 år framåt var Clary Jansson reporter i samhällsmagasin som Fokus, Studio S och 20.00 och sedan 1987 har hon producerat ett stort antal tv-dokumentärer. ”Morfars farsfars far – och jag” blir hennes stora final före pensioneringen.

– Jag har bedrivit ren släktforskning och åkt ut i bygderna och tittat på miljöerna. Tack vare fantastisk hjälp från lokalbefolkningen har jag till exempel kunnat komma rakt ut till min morfars farfars fars torpgrund i Värmland. Den känslan var enorm, berättar Clary Jansson.

, SVT 2, 27 december 19.00.

När värmlänningarna blev för många om jorden lämnade de sin fattiga hembygd och arbetsvandrade till andra orter. Men i första avsnittet följer vi först Clarys sökande efter släktens rötter i Värmland, från torpen och tillbaka till bondgårdar man tidigare ägde.

, SVT 2, 3 januari 19.00.

Torparna från Värmland är med och bygger upp Tobo snickerifabrik och arbetarbostäderna som hörde till. Clary Jansson hade ett styvt arbete att läsa fem hyllor dammiga bruksböcker.

– Morfars farfar som var skriven i hemförsamlingen i Värmland var speciellt svår att hitta, men till slut fann jag honom av en slump och en ny pusselbit föll på plats.

Clary berättar att hon hade stor hjälp av Lövstas bygderåd med Lars-Gösta Hellberg i spetsen.

, SVT 2, 10 januari 19.00.

Laga skiftet, den stora jordreformen på 1800-talet, ledde till att Clarys farfarsfar drevs i konkurs och tvingades lämna gården i Gräsbo by i Östervåla. 1871 tvingades den självägande bonden byta liv och bli industrarbetare i Gävle.

– Det laga skiftet som mest varit en glosa i historieboken blir här plötsligt levande och satt i ett sammanhang. Och i konkursbouppteckningen fanns varenda galosch och varenda pryttel. Då kommer man människorna nära.

, SVT 2, 17 januari 19.00.

Om Clarys mormors far som var indelt soldat i Tegelsmora, Uppland. Under arbetet med serien bekräftas en teori om soldatens eget ursprung och här får Clary Jansson hjälp från oväntat håll.

En annan medarbetare vid SVT visar sig också ha rötterna i samma soldattorp som Clary.

Clarys mormor gifte sig så småningom och flyttade till Gävle, där hon avled i TBC när Clarys mor endast var tre år gammal.

, SVT 2, 24 januari 19.00.

Clary Jansson har letat fram mängder av bilder i Gävle stadsarkiv. Den sista delen handlar om Gävle i en spännande brytningstid, då handels- och sjöfartsstaden omvandlades till industristad.

En betydande del av släkthistorien utspelar sig i Strömsbro och här har lokalhistorikern och Strömsbrokännaren Kjell Hertzman varit till stor hjälp under arbetets gång.

– Han är oerhört kunnig. Jag är så tacksam över att det finns sådana eldsjälar i varje bygd, säger Clary Jansson.