Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykeltrenden från Detroit har nått Gävle

I den amerikanska bilstaden Detroit har cykling blivit en stark trend i skuggan av den ekonomiska krisen. Människor samlas i tusental för att cykla på stans gator och umgås.
Nu har cykelrörelsen Slow Roll nått Gävle. Arbetarbladet cyklar med och tar reda på vad det handlar om.

Annons

Det är en vacker men kylig kväll, årets första snö från morgonen har smält bort. På den gamla innergården vid Posa cykel är det uppladdning för kvällens cykeltur. Det här är den femte och sista träffen för i år. Tomas Holmqvist som driver Posa cykel har dukat fram snacks och dricka på ett bord och ur högtalaren hörs cykelrelaterad musik.

– Jag har hittat över 50 låtar med cykeltema. Men Queens "Bicycle" finns inte med på listan. Den är för självklar, säger initiativtagaren Dan Magnusson.

Slow Roll Gävle startade i somras. Det är ett sätt att umgås på och kring cykeln. Man cyklar en lugn och fin runda tillsammans och fikar eller äter mat eller annat tilltugg på någon trevlig plats.

– Jag såg en dokumentär om Slow Roll i Detroit och tyckte att idén var för bra för att inte stjälas, säger Dan Magnusson.

I Detroit kan det komma uppemot 4 000 cyklister. I Gävle har de varit mellan tio och tolv personer varje träff.

– Det kan aldrig bli likadant här. Men jag hoppas att vi kan bli fler.

Han betonar att han inte vill att det ska bli en "cykelfrämjandegrej".

– Det här har andra rötter, säger Dan Magnusson, som valt att marknadsföra Slow Roll blygsamt på sociala medier som Facebook och Twitter.

Vem som helst får delta. Och man behöver inte ha en snajdig tävlingscykel.

– Det finns inga måsten och inga krav. En hemmålad damsnurra ger stilpoäng. Jag har en cykel helt utan växlar. Det ska vara så enkelt som möjligt, försäkrar Dan Magnusson.

– Vi är bara jävligt snygga och cyklar bra, tillägger han och skrattar.

Fler cyklister droppar in. De kramas, småsnackar och cyklarna pysslas om. Funkar lyset? Är det tillräckligt med luft i däcken?

Patricia Kingdon berättar att hon cyklar jämt.

– Jag tycker om det. Slow Roll är socialt, opretentiöst och kul, även om det inte har samma politiska betydelse här som i USA. Där handlar det om att våga vistas på gatorna, lite "Reclaim the streets". Allt är anpassat för bilar i USA, säger hon.

Kei Mohebi är med för att han tycker att det är en rolig grej.

– För mig var det en anledning att börja cykla. Jag cyklade sällan förut, men nu cyklar jag till och från jobbet.

Kerstin Nyegårdh har tidigare cyklat mycket i både Köpenhamn och Stockholm. Det var en arbetskamrat som fick med henne på Slow Roll.

– Jag är nyinflyttad från Hudiksvall och jag har genom de här träffarna fått nya vänner, samtidigt som jag lär mig att hitta bättre i Gävle.

Klockan 18:30 beger vi oss i väg. Jag har lånat Arbetarbladets röda redaktionscykel och inser genast att jag är den enda utan hjälm. Kei är också hjälmlös, men han har en skön gubbkeps på huvudet.

– Man gör som man vill. Det är inte lag för vuxna att ha cykelhjälm, säger Dan lugnande.

Vi cyklar Kyrkogatan öster ut och svänger av före järnvägshotellet och fortsätter västerut på Drottninggatan, vidare över den gamla bron och sedan tillbaka österut på cykelvägen längs Gavleån, förbi slottet och länsmuseet. Den kalla kinden nyper i kinderna när vi når Fullriggaren.

Vi cyklar två och två. Alla småpratar och skrattar. Från Dans axelremsväska pumpar musik på låg volym. Det är Dan som lägger rutterna, som brukar vara drygt en mil långa.

– Gävle är en bra cykelstad, men problemet är ju att du är på landsbygden efter tre minuters cyklande. Vi har cyklat till golfbanan och Valbo som längst, säger Dan Magnusson.

Är det inte svårt att variera rutterna om ni bara cyklar i Gävle?

– Det går att variera ganska mycket och vi har haft olika teman i sommar. När vi cyklade ut till golfbanan hade vi golftema, när Gävle Big Band spelade i regementsparken hade vi en hyllning till alla sorters blåsinstrument. De visste om att vi skulle komma förbi. När det var Å-draget pimpade vi våra cyklar med blingbling och ljusslingor. Vi fick så många positiva reaktioner den kvällen.

Patricia trampar upp jämsides Dan.

– Vi kanske kan åka till en annan stad och cykla någon gång, föreslår hon.

Dan har också tänkt på det eftersom Slow Roll finns på flera ställen i Sverige. I Malmö till exempel har de med sig en särskild grillvagn på cykelturerna.

– Vi skulle också kunna flyga till Berlin, men det kan vara lite riskabelt för de har ställt in evenemanget några gånger, svarar Dan.

– Äh, då åker vi till Detroit, hojtar Patricia.

Vi cyklar tillbaka mot Posa. Det blev en kortare sträcka än vanligt i kväll. Men deltagarna är nöjda och kvällen avslutas med barhäng på Söder. Nu gör Slow Roll ett vinteruppehåll, men till våren börjar cykelturerna igen.