Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykling på trottoarer är förbjudet


Under de senaste veckorna har frågan om cykling på trottoarer och gångbanor uppmärksammats och jag vill ta tillfället i akt att informera allmänheten om regler för cykling i stadstrafik.

Cykling på gångbana är förbjudet enligt trafikförordningen. Enligt transportstyrelsen ska trottoarer betraktas som gångbanor även om de inte är skyltade som gångbana. Detta innebär ett förbud mot att cykla på trottoarer. Cyklister får endast korsa en gångbana och har då väjningsplikt mot gående. Det är därmed en polisiär fråga att övervaka och eventuellt bötfälla. Från och med 1 oktober 2014 finns ett undantag i trafikförordningen som säger att barn under åtta år får cykla på trottoarer eller gångbanor om cykelbana saknas.

Cyklister och förare av tvåhjuliga mopeder klass II får använda körbana även om det finns en cykelbana. Detta gäller endast om cyklisten bedömer körbanan som lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Här gäller dock särskild försiktighet gentemot tyngre motorfordonstrafik.

I arbetet med trafik och infrastrukturfrågor har jag och min avdelning på Samhällsbyggnad Gävle väldigt mycket kontakt med stadens invånare. Mitt intryck är att stadens cyklister i stor utsträckning vet var de får cykla och inte får cykla, men att den ömsesidiga respekten mellan gångtrafikanter och cyklister kan förbättras. Jag har full förståelse för om gångtrafikanter känner sig irriterade och/eller oroade på grund av cyklister som i hög hastighet cyklar på trottoarer eller gångbanor nära inpå gångtrafikanter. Lyckligtvis får Samhällsbyggnad Gävle väldigt sällan in rapporter om incidenter mellan dem.

Från vår sida försöker vi informera och föra dialog med våra invånare om förbudet att cykla på trottoarer och gångbanor. Men vi tror inte på lösningen att sätta upp skyltar med ”cykling förbjuden”. Skyltar på vissa ställen skapar tveksamhet om vad som gäller på platser där det inte finns skyltar. Och att sätta upp skyltar överallt där cykling är förbjudet skulle innebära en skog av skyltar och höga kostnader.

För att lösa detta problem måste alla inblandade hjälpas åt. Kommunen bör fortsätta att informera, exempelvis genom insändarsvar som detta, men även i andra kanaler. Polisen har även ett ansvar att informera, övervaka och eventuellt bötfälla. Cyklister måste undvika att cykla på trottoarer och gångbanor och visa respekt gentemot gångtrafikanter. Det bästa vore att alla cyklister väljer cykelvägar eller leder cykeln på trottoaren. På www.gavle.se/cykelreseplaneraren finns möjligheten att planera in sin cykeltur på de lämpligaste cykelvägarna.

Cykla lugnt under hösten och vintern och kom ihåg hjälm, vinterdäck, reflexer och ljus.

Helena Werre

trafik- och tillståndschef

Samhällsbyggnad Gävle

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare