Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då döms Gävleåklagaren som åtalats för barnvåldtäkt

På onsdagen faller domen mot Gävleåklagaren som stått åtalad för barnvåldtäkter.
Oavsett utfall, blir Falu tingsrätts beslut unikt.
– Jag vet inte om någon åklagare över huvud taget har åtalas så här, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Annons

Han blev påkommen med att snoka i ärenden på arbetstid. Det ledde till misstankar om två barnvåldtäkter mot två flickor vid tre tillfällen, som han nekar till, även om Gävleåklagaren medger att han haft sex med flickorna i fråga.

Utöver det har han erkänt en rad brott men nekar till de grövre (se faktaruta för alla åtalspunkter) och riskerar minst fyra års fängelse.

På onsdagen meddelar Falu tingsrätt domen i det unika målet, där en lagens företrädare hamnat andra sidan av rättsväsendet som misstänkt för sexualbrott mot barn.

– Jag vet inte om någon åklagare över huvud taget har åtalats på det här sättet som den här personen. Vad jag vet är det ingen. Ur det perspektivet är ärendet unikt, säger Anders Jakobsson, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som utreder brottsmisstankar mot bland annat poliser, domare och riksdagsmän och åklagare.

Av alla brottsanmälningar som Särskilda åklagarkammaren får in, omkring 10 000 ärenden om året, avser 94 procent polisanställda som med drygt 26 000 anställda är den överlägset största myndigheten som utreds. Fyra procent av anmälningarna gäller misstankar mot anställda inom åklagarmyndigheten som totalt har 1 341 anställda.

En dryg procent av alla ärenden leder till åtal, och de som sedan döms är oftast poliser som gjort sig skyldiga till dataintrång.

Få åklagare har dömts för brott de senaste åren. 2013 dömdes en åklagare för sexköp. I början av året dömdes en annan åklagare till dagsböter för tjänstefel då han lät två personer sitta anhållna för länge. Och de senaste tre åren har två anställda vid åklagarmyndigheten fått strafförelägganden utfärdade.

I samband med sitt yrkande om fyra års fängelse menade Anders Jakobson att Gävleåklagaren genom sitt agerande skadat förtroendet för anställda inom rättsväsendet.

Men oberoende av onsdagens dom är han på det klara med en sak:

– Jag tycker att systemet med all tydlighet visar att det fungerar. Oavsett om man är åklagare, domare, polis eller allmän medborgare som begår brott fångas det upp genom ett antal utredningsåtgärder. Det har inte varit några konstigheter med den här utredningen, bara för att det är en åklagare. Det här är inte mer än vilket mål som helst, säger Anders Jakobsson.