Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagen efter nyårsfesten – då vill vi äta pizza

Nyårsafton: lyxmiddag och bubbel. Nyårsdagen: pizza och läsk. En kartläggning har visat att nyårsdagen är den dag på året då svensken äter allra mest pizza. Det kan Gävles pizzabagare stryka under.


– Vi har hunnit sälja 50 pizzor på bara två timmar i dag, berättar Dilan Karim på Roma.

Det är nyårsdag. Nyårsfesterna har tagit slut, vi vaknar och är trötta och sega – då vill vi ha pizza. En pizzaleverantör på nätet, som har 160 pizzerior knutna till sin hemsida, har gjort en kartläggning av svenskarnas pizzavanor och resultatet är tydligt: 1 januari är högsäsong för pizzeriorna. Då äter vi mer än dubbelt så mycket pizza som vi gör en vanlig söndag.

– Det är alltid mest på helgerna men på nyårsdagen säljer vi väldigt mycket. Från klockan tolv och framåt, när folk börjar vakna och är tomma i magen, sedan är det folk hela tiden, säger Dilan Karim som redan hunnit ta emot 50 beställningar på pizzerian Roma när Arbetarbladet besöker dem.

Trycket kommer förstås inte som någon överraskning och Dilan avslöjar att de är förberedda på betydligt fler kunder än vanligt.

– Vi har gjort dubbelt så mycket pizzadeg till i dag som inför en vanlig helg.

I Stockholm innehåller den mest populära pizzan oxfilé och bearnaisesås medan Göteborgarna föredrar pizza med pesto, mozzarella och basilika på. I Tranås väljer många – något lite mer oväntat – pommes frites på pizzan.

– Det är ingen speciell sort, men de vill ha pizzor med köttfärs på. Det är populärast.

Innan nyår har det däremot varit lite trögt med försäljningen för de flesta pizzerior i landet. Rapporten berättar att julen, såväl som sommaren, är dåliga pizzaperioder. Sommaren kan få ett lyft om det är ett OS-år. Är det lönehelg ökar konsumtionen med omkring 25 procent och den veckodag som vanligtvis är den bästa pizzadagen är söndagen. Förutom nyårsdagen är årets andra stora pizzadag 1 maj.

84 procent av alla pizzakunder vill ha läsk till sin pizza och Cocacola är den vanligaste drycken. Det är också många som har synpunkter på pizzeriornas menyer: den absolut vanligaste pizzan är nämligen den egna varianten, där man själv väljer vad som läggs på pizzadegen.