Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagisbarnet Martins död upp i hovrätten

För fyra år sedan dog treåriga Martin efter att ha fastnat med sin hjälm i ett träd och strypts. Under onsdag och torsdag tar hovrätten upp fallet där en förskollärare är åtalad för vållande till annans död.

I början av mars 2011 inträffade det tragiska. Martin, då knappt tre och ett halvt år gammal, befann sig på föräldrakooperativet Grodan i Järbo och lekte utomhus med flera andra barn.

Med fanns en förskollärare som i sällskap med två av barnen gick för att tömma postlådan medan övriga fem barn och Martin lämnades kvar. Under den tiden klättrade Martin i ett träd och fastnade i en gren med hjälmen han hade på sig och ströps till döds.

Sedan dess har händelsen varit föremål för utredning om förskolläraren brustit i sin uppsyn över barnen och orsakat Martins död. Två gånger har utredningen lagts ner men i december förra året åtalades förskolläraren för vållande till annans död men tingsrätten friade kvinnan.

Både Martins pappa och åklagaren har överklagat domen. De skriver bland annat att tingsrätten felaktigt angett att posthämtningen med barnen var en del av förskolans pedagogiska verksamhet. I och med att förskolläraren hämtat posten och lämnat övriga barn på gården har hon brustit så pass mycket i sin tillsyn att hon är ansvarig för Martins död menar de.

Under onsdagen och torsdagen tar hovrätten upp fallet.

LÄS OCKSÅ:

Förskolläraren frias

Insändare: Blir det en fällande dom vet jag inte om jag arbetar kvar

Han kräver ansvar för Martins död

Vill se villkorligt för Martins död

Förskollärare åtalas för Martins död