Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagislärare åtalas för Martins död

(Ny version 16.50) Förskolläraren har åtalats för att ha vållat treårige Martins död. "Icke skyldig", säger hon. Innan dödsolyckan bad Martins pappa förskolan att hugga ned trädet efter att en flicka hade blivit hängande från en gren.

Efter tre år och en förundersökning som lagts ner två gånger av åklagarkammaren i Gävle: Under tisdagsmorgonen väcktes åtal mot förskolläraren.
Kammaråklagare Kennert Andersson menar att hon av "oaktsamhet" vållade Martins död på förskolan Grodan i Järbo, i mars för tre år sedan.
Under de minuter förskolläraren i sällskap med två andra barn tömde postlådan, och minuter därefter, ska hon ha saknat uppsikt över treåringen när han stryptes av halsremmen till sin hjälm, som hade fastnat i en trädgren.
I december förra året kallades förskolläraren till ett polisförhör som kom att vara i tre timmar. Hon pressades på alla detaljer om tidsmarginaler kring posthämtningen, hur sikten var mot olycksplatsen från olika vinklar och vilken centimeterlängd det var på grenen som Martins hjälm hakades fast i.
Hon delgavs misstanke om vållande till annans död.
"Icke skyldig. Jag känner inte att jag orsakat att barnet avlidit", sa hon.
Ett knappt år innan dödsolyckan hade Martins pappa fått lyfta ner en flicka som blivit hängande i samma träd då en gren fastnat i nacken till hennes stickade tröja.
Ingen tillbudsrapport skrevs. Förskolläraren fick höra om händelsen efter att TV4-programmet Kalla Fakta hade granskat Martins dödsolycka, berättade hon i förhöret.
Efteråt bad pappan personal att hugga ner trädet, vilket förskolan inte gick med på. I stället klippte de grenarna.
Pappan har berättat om fler händelser.
Sommaren 2010 hade Martin rymt från förskolan och smitit in på en granntomt för att hoppa studsmatta. Ett annat barn upptäckte att Martin gav sig av och larmade personal.
"Det är första gången jag hör om det nu", sa förskolläraren när hon förhördes.
Vid ett annat tillfälle skulle pappan hämta Martin när pojken, som saknade tillsyn, sprang ut genom grinden till parkeringen. Pappan sa till personalen att de måste ha uppsikt över hans son.
Det hade de inte den 9 mars 2011.
Förskolläraren besökte Martins begravning och kramade om hans pappa. Enligt pappan sa hon förlåt.
Enligt förskolläraren beklagade hon bara sorgen.
– Familjen är lättad över att sista förundersökningen faktiskt har lett till åtal. Ett åtal som är helt i linje med vad pappan har sagt tidigare: personalen har brustit i ansvar och det är orsaken till att Martin dog, säger pappans målsägandebiträde, advokat Gunilla von Wachenfeldt.