Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagmammor får fortsatt avlastning i Kanalkyrkan

Nu backar Sandvikens kommun från beslutet att sluta stötta Kanalkyrkans avlastning för dagmammorna.
Protesterna från föräldrarna blev för starka.
– Det gick inte att hitta en bra lösning, säger Ann-Catrin Brockman i kunskapsnämnden.

Sandvikens kommun ger sedan många år tillbaka ekonomiskt stöd till Kanalkyrkan som driver en öppen förskola som också fungerar som back upp för dagbarnvårdarna.

Enligt avtalet mellan kommunen och kyrkan får dagbarnvårdarna vara där med barnen en dag i veckan när verksamheten i övrigt ligger nere. Dagbarnvårdarna får då avlastning av öppna förskolans personal så att de kan gå på möten eller uträtta andra tjänsteärenden.

Inför 2009 var det meningen att Västanbyns förskola skulle ta över avlastningen. Två eftermiddagar i veckan skulle dagbarnvårdarnas barn vistas på förskolan.

Men föräldrarna kände sig överkörda och protesterade mot att deras barn skulle tvingas in i en omsorgsform som familjerna aktivt valt bort.

Efter diskussioner och förhandlingar backar nu kommunen ett halvt steg och lovar att behålla den nuvarande lösningen under i vart fall vårterminen, förmodligen under hela 2009.

– Det gick inte att lösa det på ett sätt som föräldrarna kunde acceptera. Hade vi tvingat igenom förändringen hade det inte blivit bra varken för föräldrarna eller för personalen på Västanbyn. Därmed hade det förmodligen heller inte blivit bra för barnen, säger Ann-Catrin Brockman, s, kunskapsnämndens förste vice ordförande.

Kunskapsnämndens långsiktiga plan är fortfarande att avsluta samarbetet med Kanalkyrkan och använda Västanbyns förskola som uppbackning för dagbarnvårdarna.

– När det kommer in nya föräldrar som placerar barnen hos dagbarnvårdare får de ställa in sig på det, säger Ann-Catrin Brockman.

Orsaken till att kommunen omedelbart ville bryta samarbetet med Kanalkyrkan var att det inte finns utrymme i nästa års budget för kostnaden. Nu blir det i stället besparingar någon annanstans inom förskolan.