Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att hjälpa brottsoffren

Annons

Enligt Socialtjänstlagen ska det ägnas särskild uppmärksamhet till brottsoffer men trots detta är det ekonomiska stödet så pass litet från kommunens håll att den lokala verksamheten nästan enbart hängs upp på ideella krafter. Då Sverigedemokraterna besökte Brottsofferjouren i Gävle framgick det att endast en person kunnat anställas på 15% vilket är ovanligt jämfört med andra brottsofferjourer i landet.


Brottsofferjouren har som största uppgift att hjälpa brottsoffer kräva in skadestånd men också att finnas som personligt stöd efter traumatiserade händelser. Då brottsfrekvensen ökar innebär detta en stor arbetsuppgift för de frivilliga insatserna när det gäller att pussla ihop dagsschema och räcka till i den mån man önskar.
Enligt besöket hos Brottsofferjouren i Gävle sticker kommunen ut jämfört med övriga landet kring brott –och kriminalitet. Anledningen till orsaken sägs oklar men utifrån den rådande samhällsutvecklingen finns önskemål om ökat stöd från samhället till finansiering av tjänster för att bättre kunna organisera och effektivisera arbetet. För att Socialtjänstlagen ska kunna fungera tillfredställande anser Sverigedemokraterna att staten i första hand måste garantera brottsoffer den ersättning de har rätt till vilket inte nu sker. Vi lovar därför i vår rikskuggbudget satsa på ett nytt system av utbetalningar som garanterar beviljat skadestånd oavsett gärningsmannens vilja eller förmåga till betalning. Sammanlagt finns en satsning av Sverigedemokraterna på 10,53 miljarder kronor på att stärka kriminalpolitiken där Brottsförebyggande rådet erhåller sammanlagt 300 miljoner mellan 2010-2012.
Margareta Sandstedt, riksdagskandidat
Roger Hedlund, landstingskandidat
Sverigedemokraterna


Mer läsning

Annons