Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att lyssna på läkarna

Annons

Kristdemokrater från länet skriver i Arbetarbladet på tisdagen om hur missnöjda de är med sjukförsäkringsreglerna. Där är vi så överens.

Nya vittnesmål om hur dåligt de nya sjukförsäkringsreglerna fungerar kommer hela tiden. Nyligen skrev mer än 100 läkare på Svenska Dagbladets debattsida om problemen.

Läkarna är tydliga med att det är själva lagstiftningen det är fel på. ”En lag som förutsätter att tillfrisknande sker efter tidtabell är inget annat än omänsklig”, skriver läkarna.

Det borde vara uppenbart för alla, även regeringen, att sjukförsäkringsreglerna får människor att fara otroligt illa.

Regeringen har lovat att återkomma med förslag som åtminstone rättar till de värsta problemen i sjukförsäkringen. Men inget händer. Socialdemokraterna har därför, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, flera gånger prövat frågan om ett initiativ från riksdagen som skulle tvinga regeringen att agera. Men trots att Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet utåt kritiserar sjukförsäkringsreglerna, väljer de att vika ner sig för Moderaterna.

Vi kommer nu att ta upp frågan igen och hoppas att regeringspartierna denna gång är beredda att lyssna på läkarna, på kyrkornas Påskupprop och på alla de människor som vittnat om sin eller sina anhörigas situation.

Genom att säga en sak utåt och agera på ett annat sätt internt försöker småpartierna i regeringen komma undan ansvaret för den politik deras partiledare stöder i regeringen. Det är nu upp till bevis för Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Kommer partierna att stödja ett utskottsinitiativ i riksdagen för att få till stånd de ändringar man vill ha i sjukförsäkringen? Eller kommer man att återigen vika ner sig för Moderaterna?

Elin Lundgren
Riksdagsledamot (S)
Gävleborg

Mer läsning

Annons