Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att möta lågkonjunkturen i Gävleborg!

I dag besöker vi Sandviken för att möta IF Metall, kommunledning och arbetsförmedlingen.

Det känns viktigt för oss att möta människor och ta del av deras erfarenheter och kunskaper så att vi bättre kan möta de olika behov som finns på grund av den finansiella krisen. Här presenterar vi en del av våra förslag för att möta lågkonjunkturen.

I den nuvarande lågkonjunkturen är det viktigt att vi gör infrastruktur- satsningar som bidrar både till ett hållbart samhälle och nya jobb. Vi föreslår att järnvägskapaciteten höjs i Gods Bergslagen och att Bergslagsbanan får ökad kapacitet. Vi vill bygga dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall och utöka underhållet. Dessutom vill vi förbättra för godstrafiken mellan Kilafors/Gävle/Storvik.

En bostadsfond bör bildas för att stödja renovering av hyreslägenheter och nyproduktion av hyresrätter. Stöd ur fonden fås mot att renoveringarna eller nyproduktionen är energieffektiv och miljöanpassad. Dessutom ska hyran vara framförhandlad i förväg och vara rimlig. Med stöd ur fonden kan nästa etapp av Kanalgränd byggas och en renovering av hyresrätter i de kommunala bostadsområdena i Sandviken inledas. Det skulle skapa många nya byggjobb i Sandviken. Vi vill dessutom införa ROT-avdrag.

För att förhindra varsel bör staten erbjuda ekonomiskt stöd till fortbildning av anställda i branscher med tillfälligt sviktande orderingång. I enlighet med vad IF Metall har föreslagit bör de anställda som under en period inte behövs i produktionen beviljas studieledighet. Efter genomgångna studier återgår de anställda till sitt jobb. Företaget finansierar utbildningen och staten står för ersättning till de studerande i enlighet med ersättningen från a-kassan. Eventuell ersättning utöver a-kassenivå är en förhandlingsfråga mellan parterna.

Vi föreslår också en kraftig utbyggnad av Komvux. För Sand- viken innebär vårt förslag 98 nya platser 2009 och 162 platser 2010, 105 nya platser till Högskolan i Gävle och 25 miljoner i extra anslag för breddad rekrytering, validering, studie- och yrkesvägledning, alternativa antagnings- och urvalsmetoder och förbättrad introduktion för nytillkomna studenter.

Vänsterpartiet sänker avgiften till a-kassan så att alla har råd att vara med. Vi avskaffar nedtrappningen av ersättnings- nivån så att fler får ut 80 procent i ersättning. Vårt fullfinansierade förslag skulle innebära att en anställd på till exempel Sandvik med en månadslön på cirka 24 800 kronor får behålla drygt 4 800 kronor mer i månaden.

ekonomisk-politisk talesperson, v

arbetsmarknadspolitisk talesperson, v

oppositionsråd Sandviken, v

ordförande Ung Vänster

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel