Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sluta må dåligt av jobbet!

När livet kollapsar på grund av stress och psykisk ohälsa relaterat till jobbet är det lätt att se tillbaka på beteenden, normer och högt ställda krav med en bitter eftersmak. Med en undran om vad det egentligen var som hände, eller varför man inte drog i nödbromsen tidigare? Men vägen dit är oftast inte lika klarsynt eller analyserande. Dagens arbetsliv har ett högt tempo. För många saknas tiden till återhämtning och reflektion. Det kommer med ett pris.

Dagens arbetsplatser för tjänstemän i privat sektor är ofta enormt slimmade. Som anställd förväntas du vara ensam ansvarig för din del av verksamheten. Ingen gör ditt jobb om du är sjuk. Du får helt enkelt bara mer att göra när du kommer tillbaka. Arbetsmiljöverkets nya rapport visar att fler män nu också upplever stress och psykiska besvär till följd av jobbet än för några år sedan. Samtidigt är stressbesvär på jobbet nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor. Som kvinna förväntas du även ta större ansvar för familj, hushåll och relationer när du kommer hem. Är det konstigt att folk går sönder?

När Unionen pratar om lösningar på området så pratar vi om systematiskt arbetsmiljöarbete. Det betyder egentligen i sin enklaste form att vi kontinuerligt kollar av hur vi mår på arbetsplatsen. Med betoning på att vi kollar av. Kontinuerligt. Hänger du med? Lika självklart som att vi budgeterar eller verksamhetsplanerar, måste vi se till att vi har en god arbetsmiljö. Det kan helt enkelt inte prioriteras bort. Det ska göras. För detta finns det enkla och effektiva verktyg från Arbetsmiljöverket. Unionens undersökningar visar tydligt att på arbetsplatser med systematiskt arbetsmiljöarbete mår personalen också bättre. Det gör skillnad.

Och apropå budget. Även om det kan te sig banalt att prata pengar när det handlar om människors liv, så är friska medarbetare naturligtvis långt mycket lönsammare än sjuka. Så det är inte bara ur individens perspektiv som arbetsmiljön är viktig. Även företagen och hela vårt samhälle förlorar stort om vi inte får ordning på den skenande ohälsan på arbetsmarknaden. Ett företags viktigaste tillgång kommer alltid vara de välmående medarbetarna. De som kan prestera och samtidigt ha balans mellan arbete och privatliv. Det är de som gör företaget välmående.

Som Sveriges största fackförbund för tjänstemän i privat sektor tar vi frågan om arbetsmiljön på yttersta allvar. Med cirka 15 000 Gävleborgare som medlemmar ser vi dagligen exempel på anorektiska arbetsplatser, den stress det medför och vilken effekt det har på de människor som drabbas. Så kan vi inte fortsätta ha det. Vi måste få in det systematiska arbetsmiljöarbetet i företagens DNA. Det ska bara finnas där.

Därför satsar vi på Unionen Gävleborg extra på arbetsmiljö i år. Vi är ute hos företagen och pratar om vikten av systematiskt arbetsmiljöarbete, visar verktygen och erbjuder vägledning. Om du som arbetsgivare vill veta mer om hur du skapar god arbetsmiljö på arbetsplatsen är du varmt välkommen att höra av dig. Det är dags att vi får statistiken att peka åt andra hållet. Det är dags att folk slutar må dåligt av sina jobb.

Unionen Gävleborg

Mia Aho Wahlberg, regionchef

Stefan Wiborgh, ordförande regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel