Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sudda ut alla påhittade regler kring manlighet

Jävla bög. Hora. Sluta spela som en kärring. Många är vi som har hört orden. Kanske reagerat, men ändå ignorerat. Omklädningsrummets kultur och jargong är – och har länge varit – en del av idrottens vardag. Omklädningsrummet kan vara en kvinnoförnedrande och homofob miljö, där du som kille varken förväntas gråta eller prata om känslor.

Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande till stor del av manliga normer och maktstrukturer. Ser vi tillbaka hundra år, femtio år, tjugo år, så har mycket hänt för jämställdheten såväl i samhället som inom idrotten. Och även om det går långsamt, förflyttar vi oss sakta men säkert åt rätt håll.

För Plus-kunder: Maria Theresa Rivera dömdes till 40 års fängelse efter missfall: "De kallade mig barnamördare"

På Riksidrottsmötet i maj 2017 tog stämman beslut om tydliga jämställdhetsmål för att få en idrott som är öppen och välkomnande för alla. ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” är en av de viktigaste frågorna i idrottsrörelsens pågående strategiarbete. Det är tydligt att jämställdhet inte bara är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling, utan en överlevnadsfråga för framtiden.

En inkluderade idrott, utan begränsande normer, kommer helt enkelt att attrahera fler att vara med.

Vi vill att unga killar inom idrottsrörelsen får upp ögonen för sin roll i jämställdhetsarbetet, så att vi i framtiden kommer att möta ett schysst och jämställt förhållningssätt inte bara inom idrotten utan också på arbetsplatser, i ledarroller eller i klacken på idrottsläktaren.

Idrottsrörelsen arbetar aktivt för en jämställd och inkluderande idrott över hela landet med fokus på att förändra inom idrottens olika rum. Vi riktar strålkastarljuset mot oss själva i styrelserummet, träningen, omklädningsrummet, tävlingen, åskådarplatsen och föreningslokalen. Det sker bland annat genom informationsspridning, kunskapshöjning och utbildningsinsatser.

I vårt arbete ger vi bland annat stöd till föreningar att möta unga killar och attityder i omklädningsrummen, och på så sätt bidra till att sudda ut påhittade regler kring manlighet. Vi vill att unga killar inom idrottsrörelsen får upp ögonen för sin roll i jämställdhetsarbetet, så att vi i framtiden kommer att möta ett schysst och jämställt förhållningssätt inte bara inom idrotten utan också på arbetsplatser, i ledarroller eller i klacken på idrottsläktaren.

Inom idrotten skapar vi förebilder för tusentals unga och bär ett ansvar i att forma våra aktiva med respektfulla värderingar. Därför är det viktigt att vi gör skillnad på riktigt. När vi sitter där svettiga i omklädningsrummet, eller redo för beslut i styrelserummet. När vi träffas av cementerade föreställningar om hur killar och tjejer förväntas att vara. När vi möter strukturer och normer som behöver förändras.

Gävleborgs Idrottsförbund har siktet inställt på en jämställd och inkluderande idrott. Var med och bidra du också. Vi vill aktivt utmana dig att, från och med nu, säga ifrån i vardagen, på åskådarplats när du hejar på ditt barn eller när du hör ungdomar prata med varandra. Först när vi alla tillsammans ser att vi både är en del av kulturen och aktivt tar ansvar för att förändra den, kan vi verkligen skapa en inkluderande och jämställd idrott för alla.

Patrik Söderqvist

distriktsidrottschef, Gävleborgs Idrottsförbund

Fler debattartiklar om internationella kvinnodagen:

"Kvinnor behövs i industrin och kvinnor behövs i IF Metall"

Ekonomisk jämlikhet mellan kvinnor och män

"Tre nyanser av vården" – kvinnor ska prioriteras

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel