Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Dags att ta av tagelskjortan”

Som småbarnsmamma har hon fått ett brett kontaktnät utanför politiken.

Så beskriver Veronica Palm, 37, vad som är hennes främsta styrka som politiker. Hon har pekats ut som en av de hetaste kandidaterna till posten som ny partiledare för Socialdemokraterna.

– Om jag får frågan från valberedningen så svarar jag då, säger hon när Arbetarbladet frågar henne om hon vill bli partiledare.

På söndagen besökte Veronica Palm Sandviken och talade inför ett 40-tal medlemmar i socialdemokratiska arbetarkommunen.

– Det är dags att ta av sig tagelskjortan. Vi har krisat hela hösten. Det duger inte, sammanfattar hon sitt budskap.

Samma dag presenterar opinionsinstitutet Skop en väljarundersökning som visar att S stöds av rekordlåga 24,4 procent medan M får 35,7 procent.

– Fullständig katastrof. Jag kan hitta förklaringar, som att vi står inför ett ordförandebyte, att vi ses som förlorare efter valet och att det varit rörigt i partiet. Men allt är bortförklaringar. Vi måste vara bättre, säger hon.

– Nu måste vi visa att socialdemokratiska värderingar bär och håller i framtiden.

Vad är det i dag?

– Vi måste titta på Sverige som det ser ut i dag. Vi hade en hel bukett med politiska förslag i valrörelsen. Men vi lyckades inte koppla dem till våra värderingar. Vi lyckades inte beskriva behoven, till exempel varför det är viktigt med barnomsorg på obekväma tider.

Rut-motståndet skadade

På söndagen skrev Svenska Dagbladet om valanalysen från Stockholms partidistrikt. En talesperson för analysgruppen säger att S-politiken inte känns attraktiv och relevant för dem som bor i storstaden. Hon menar bland annat att motståndet mot rut-avdraget för hushållsnära tjänster skadade partiet.

Håller du med?

– Nej. Jag håller med om att vi inte lyckades vara relevanta. Men jag tror inte att det handlar om ett enskilt skatteavdrag. Vi var så rädda att stöta bort någon att vi fegade på alla fronter.

– Det hade varit smartare att tydligt säga att vi inte tycker att skattepengar ska användas för att subventionera städtjänster för dem som har råd. Vi vill använda pengarna för att utveckla barnomsorgen i stället. Det är bra för stockholmarna med långa restider till jobbet.

Inte trovärdiga

Hon menar att Socialdemokraterna inte uppfattades som trovärdiga i valrörelsen.

– Vi led av det som gjorde att vi förlorade 2006. Vi var maktpartiet. Socialdemokratin måste alltid vara i opposition mot orättvisor. Det var inte bilden 2006. Vi behöver bli bättre på att visa att vi är ett parti i människors vardag.

Vad tycker du om jobbpolitiken?

– Det måste handla om mer än Las och Mbl. Vi måste hitta sätt som gör att man kan känna trygghet även om man är anställd på projekt eller visstid.

A-kassan?

– Jag vill ha en a-kassa som ger rejält skydd för inkomstbortfall för de flesta. 80 procent för 80 procent.

Vilka egenskaper ska den nya partiledaren ha?

– De vill jag inte säga. Men jag tror att det också handlar om de som är runt omkring, hur laget ser ut, säger Veronica Palm som tycker att det är bra att hela partistyrelsens förtroende ”prövas på nytt”.

Hur pass öppen ska processen vara, tycker du?

– Valberedningen måste få möjlighet att själva bolla idéer. Det går inte att göra i media eller i en öppen hearing. Däremot ska allt annat vara öppet, som kandidatpresentationer och kriterier med mera.

Tycker du att det ska finnas flera kandidater i slutändan?

– Nej. Det är viktigt att den som blir vald har hundraprocentigt stöd.

Det är alltså avgjort när valberedningen kommer med sitt förslag?

– Valberedningen har en nära dialog med alla partidistrikt för att hitta en person som har brett stöd. Jag tror inte vi tjänar på att hudflänga varandra offentligt på en kongress.

Har det betydelse för dig om det blir en man eller en kvinna?

– Nej. Det ska vara en person som kan vinna val, säger Veronica Palm som inte vill avslöja vem som är hennes egen favorit.