Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att välja skola?

Annons

I Gävle finns 32 kommunala grundskolor och fem fristående skolor. Alla barn får automatiskt en plats på en närliggande skola men det går också att söka plats på någon av de andra skolorna i Gävle.

En utgångspunkt är att eleverna ska ha så kort skolväg som möjligt. Generellt gäller därför att det alltid finns plats reserverad för barnet vid en skola i närområdet. Det är den så kallade närhetsprincipen som gäller. Men föräldrar kan också i mån av plats välja någon av de andra skolorna i Gävle.

Om föräldrar till elever i andra årskurser önskar byta skola finns blankett hos rektor vid den skola de går i. Om fler elever än det finns platser för söker till en skola, har elever i skolans närhet företräde. Närhetsprincipen gäller.

Oavsett om du som förälder väljer att placera ditt barn i en kommunal eller fristående skola i Gävle är alltid rektor ytterst ansvarig för att barnens/elevernas utbildning håller hög kvalitet, inriktas mot ett lärande för global, hållbar utveckling och grundas på demokratiska värderingar. Utbildningen ska vara likvärdig inom varje skolform och oavsett var i landet den anordnas.

Gentemot skolans huvudman ansvarar rektor för god ekonomisk hushållning och fungerande samverkan med intressenter i skolans omgivning. Rektor har ansvar för att organisationen är effektiv och att alla som verkar inom utbildningsområdet utvecklas i sina roller och trivs med sitt arbete.

15 februari är sista dag för ansökan inför val av skola och byte inför höst-terminen.

Stefan Grybb
Ordförande i Sveriges Skolledarförbund i Gävle

Mer läsning

Annons