Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Alliansen att vakna upp och visa att Sveriges förorter är en del av det vackra Sverige

Narkotikahandeln i våra förorter växer allt mer. Orsaken är inte bara bristande trygghet och social utsatthet, det finns också ett väldigt tungt utanförskap som måste brytas och tas på största allvar, skriver Shamm Salih.

Politiker och samhället måste visa att våra förorter och våra förortsbor är en viktig och välkommen del av de vackra Sverige.

Det är inte så mycket kvar på det nya året. Men hittills har flera unga män dött till följd av dödsskjutningarna runt om i landet.

Men vem bryr sig om oss unga i förorten? Gör Alliansen de? Nej, ingen gör de och de tragiska är att våra politiker skrattar, och låtsas som om de bryr sig om oss. I själva verket stoppar dem ned huvudet i sandlådan för det som verkligen pågår.

Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för att beskriva problematiken nära i våra hemorter. Men förorten är inte bara gatuvåld och skjutningar. Vi som bor här älskar inte utanförskapet och våldet. Precis som alla andra vill vi leva i frihet och trygghet. Vi vill vara en del av det vackra Sverige.

Vi vill bygga upp ett tryggt och säkert samhälle för alla. Vi vill att samhället ska satsa på oss och sluta vända oss ryggen. Men så ser verkligheten inte ut i dagsläget. Istället växer vi upp med frustration och rädsla. Ska vi våga gå ut efter att ungdomar skjuts till döds i våra förorter mitt framför ögonen på oss?

Vi tillsammans, som ett enat land, måste stå upp mot gatuvåldet.

Jag är trött på att politiker inte ser att vi från förorten blöder. Jag är trött på att vi människor värderas beroende på var i staden vi bor. Jag är trött på att mödrar måste gå på sina söners begravningar i stället för sönernas studentmottagningar.

Detta är unga människor med drömmar, hopp och planer för en god framtid. Vad behöver vi mer göra för att få politikerna och samhället att vakna till? Hur många unga mäns liv behöver de tas för att ni ska vakna upp och ta våra liv på allvar?

Vi vill inte ha otryggheten, gatuvåldet, dödsskjutningarna, brotten och kriminaliteten. Vi vill som alla andra människor kunna få leva i trygghet, ha en tro på framtiden och känna hopp om ett långt och säkert liv.

Vi kräver att få vara en del av samhället. Ett samhälle som just nu inte ens känns som att det vill ha oss. Stämpla inte oss vi är precis som ni.

Detta är inte ett problem för vissa särskilda områden. Det är ett problem för hela Europa. Och vi tillsammans, som ett enat land, måste stå upp mot gatuvåldet.

Så sluta behandla oss som djur i bur och börja ta ansvar istället!

 

Shamm Salih

Svensk-kurdisk skribent

LÄS fler debattartiklar här:

Svenska Bankföreningen: Öka tryggheten för bostadsköpare

Företagarna: Minskad regelbörda ger mer skatteintäkter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel