Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett maktskifte?

Annons

Skivbranschen för en tynande tillvaro men firar sina artister med direktsänd tv-gala i jätteformat.

Den svenska spelbranschen omsatte 3 miljarder förra året och firar med blygsam tillställning på Södra teatern.

Är det inte dags för ett byte?

I dagarna presenterade Svenska spelbranschen sitt resultat för 2008. Trots rådande finanskris så omsatte man 3 miljarder kronor och grusade alla tidigare rekord.

Jag har inga siffror för skivbranschen, men en kvalificerad gissning är att man har en bit kvar till spelbranschens resultat för fjolåret.

Snart är det dags för den Interaktiva nöjesindustrin att fira och prisa alla dem som ligger bakom succéåret 2008 på Spelgalan 2009.

Men det blir inget direktsänt, stjärnspäckat mastodontevenemang à la Grammisgalan.

Spelbranschen håller en mer blygsam tillställning på Södra teatern. Utan publik, nyfikna kvällstidningsreportrar och tv-kameror.

Egentligen borde det vara tvärtom.

För tv- och dataspel ÄR den hetaste underhållningsformen just nu. Den kanske inte spänner över alla åldrar i samma utsträckning som film- och musikbranschen, men den drar in mest pengar och det är en bra måttstock på dess popularitet.

Då borde det rimligtvis vara spelbranschens gala som direktsänds i tv, eller hur.

Okej, anonyma svenska spelutvecklare är kanske inte lika intressanta att titta på som Grammisgalans färgstarka (och överförfriskade) artister, men med en ökad status kanske man skulle kunna locka Internationella gäster, som Hideo Kojima, Shigeru Miyamoto eller den skandalomsusade förre Team Ninja-ledaren Tomonobu Itagaki.

Nämnda namn har redan rockstjärnestatus bland spelfansen. Det må så vara att de sällan hittar till löpsedlarna, men ta en titt på ett forum på valfri spelsajt eller community så fattar du vad jag menar.

Det borde också vara av intresse för spelbranschen att försöka sno åt sig den oerhörda mediaexponeringen som galorna ger.

Men spelbranschens representanter har garanterat redan funderat i de här banorna. Det handlar bara om att våga ta steget ut ur utvecklarstudions dunkla lokaler och ut i strålkastarljuset.

Mer läsning

Annons