Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för politik som gör skillnad - på riktigt

Annons

I lördagens Arbetarbladet skrev moderaterna Kinberg Batra och B Kjellin en debattartikel under rubriken ”S-politik hotar unga”.

De skriver att den arbetslinje de står för, med sänkt restaurangmoms och sänkta arbetsgivareavgifter, är den bästa vägen att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten.

Vad gäller sänkningar av arbetsgivaravgifter som nu pågått ett antal år säger både Finanspolitiska rådet och Riksrevisionen att sänkningen inte har haft någon positiv inverkan på sysselsättningen. Sverige har bland de högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa. Moderaterna har suttit vid makten i fem år och fortsätter med samma misslyckade arbetsmarknadspolitik. Företag har inte anställt unga i högre utsträckning efter de sänkta skatterna, det är tydligt när vi ser alla ungdomar som kämpar för att komma in på arbetsmarknaden. Har det varit värt 16 miljarder att inte göra någon särskild skillnad?

I den budget som Socialdemokraterna har lagt så har vi, till skillnad från Moderaterna, ett helt eget avsnitt om just insatser för unga. Några av de konkreta förslag vi socialdemokrater lägger är en sommarjobbsgaranti för att alla unga ska få en fot in på arbetsmarknaden, kontakter och erfarenhet. Ta bort aktivitetsförbudet, kravet på att man måste ha varit arbetslös i hundra dagar innan arbetsförmedlingen hjälper till. Utbildningsvikariat inom vård och omsorg där unga får jobb medan den ordinarie personalen vidareutbildar sig. Detta kommer också att underlätta generationsskiftet. 20 000 traineeplatser för unga upp till 26 år på arbetsplatser som kan visa ett behov av att nyrekrytera.

Vi ser att många unga saknar utbildning för att kunna ta de lediga jobb som står till buds och satsar lika mycket pengar in i utbildningssystemet som Moderaterna väljer att lägga på det av dem själva omhuldade förslaget om sänkt restaurangmoms. I Finland gav en sådan sänkning av restaurangmomsen inga resultat alls som jobbskapande.

Vi vill istället satsa på möjligheten att få en komplett gymnasieexamen för de som inte ännu har kompletta betyg, fler platser på Komvux och fler platser på högskolor och universitet. Möjligheter till rejäla kunskapslyft helt enkelt!

Moderaternas bästa förslag, sänk arbetsgivaravgift och restaurangmoms är slag i luften. De skapar inga fler arbeten.

Det är dags för en politik som gör skillnad på riktigt och det är en socialdemokratisk politik!

Elin Lundgren
Riksdagsledamot (S)

Linnéa Wickman
Ordförande
SSU Gävle

Mer läsning

Annons