Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt riggat för prinsbröllopet

/
  • Rutten provkördes på fredagen utan problem, enligt Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren.

Hästarna har provtravat. Floristerna, frisörerna och kockarna har putsat på detaljerna. Nu kan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist fira bröllop med familjer, vänner och en lång rad dignitärer.

Annons

– Det börjar bli lite nervöst, sade prins Carl Philip i en TT-intervju ett par veckor före bröllopet.

Helt förståeligt, med tanke på att varje liten min och gest kommer att förevigas. Men prinsparet kunde förhoppningsvis slappna av på fredagskvällen, då firandet skulle inledas med en privat middag för inbjudna gäster. Brudparet och gästerna skulle åka med S/S Stockholm till festen.

Maskinförare

Till bröllopet väntas förstås en rad kungligheter. Några av dem är Norges kronprinspar Haakon och Mette-Marit, Englands prins Edward och hans Sophie, Danmarks drottning Margarethe och den japanska prinsessan Takamado.

Statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Urban Ahlin är också inbjuda, liksom en lång rad av hovets anställda – som maskinförare, lokalvårdare, kammarjungfrur och hovdamer.

På gästlistan finns även fotografen Mattias Klum, som prinsen har praktiserat hos, liksom den tidigare dokusåpakändisen från "Baren", Meral Tasbas. Enligt Aftonbladet blir prinsessan Estelle en av fyra brudnäbbar.

Vattenflaska

På lördagen lär många – kanske 100 000 enligt polisens gissning – ge sig ut på Stockholms gator för att få en skymt av prinsparet under kortegen. Rutten provkördes på fredagen utan problem, enligt Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren. SMHI har förutspått soligt och varmt väder, så ett tips är att ha med sig skydd mot solen och vätska.

– Vi vill inte att en massa människor ska svimma av vätskebrist eller få värmeslag, säger Kjell Lindgren.

Man kan också stanna hemma i soffan och titta på SVT:s direktsändning. Men den retar Republikanska föreningen som tycker att den liknar ett beställningsjobb från hovet.

– Det är inte rimligt att ett barn till statschefen får så enormt utrymme i medierna, och absolut inte i en gemensamt ägd tv-kanal, säger föreningens ordförande Yasmine Larsson.

Mer läsning

Annons