Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall: "Fri! Fri på riktigt"

/
  • Efter 24-års tvångsvård kunde Sture Bergwall lämna rättsområdet vid Kullen som en fri man.
  • Det var en samlad Sture Bergwall som anlände till rätten tillsammans med sitt juridiska ombud Anwar Osman.

Efter 24 år av psykiatrisk tvångsvård kunde Sture Bergwall på torsdagseftermiddagen lämna förvaltningsrätten i Falun som friskförklarad.
– Efter en lång, lång kamp är vi äntligen i mål, sade en mycket lättad Sture Bergwall.

Annons

Det blev bara dryga 20 minuters förhandling i förvaltningsrätten innan rättens ordförande, lagman Johan Montelius, och de tre ledamöterna drog sig tillbaka för enskild överläggning.

Samtidigt tog Sture Bergwall och hans juridiske företrädare Anwar Osman plats i ett samtalsrum tillsammans med överläkaren Vladislav Ruchkin från den rättspsykiatriska avdelningen i Säter samt Ann-Marie Gustafsson, sakkunnigläkare i målet och specialist inom psykiatri.

Det blev också en nervös väntan för Bergwall innan rätten åter kallade parterna till sal 5a för att meddela sin dom.

Trots att det denna gång var överläkare Ruchkin själv som redan 26 februari undertecknat begäran om att tvångsvården skulle upphöra tycktes inte Sture Bergwall lita på att det hela var över förrän han med egna öron hört rättens beslut.

Han begärde därför att också meddelandet av domen skulle ske bakom lyckta dörrar, något som annars inte hör till vanligheterna då förhandlingen vid det laget formellt är avslutad.

Tio minuter senare var Bergwall desto mer lättad då han kom ut från förhandlingssalen och viftade med ett papper:

– Äntligen är jag fri, fri på riktigt och det har jag också papper på, sade en överlycklig Sture Bergwall samtidigt som han viftade med förvaltningsrättens beslut.

– Nu åker jag hem för att tillsammans med mina syskon och närmaste smälta det här. Jag ska också fortsätta att skriva på min bok, min egen berättelse om Thomas Quick och jag tror att det kan bli en väldigt intressant historia.

På frågan om han nu kommer att begära ett skadestånd vill Bergwall avvakta för att nu först få njuta av friheten.

– Naturligtvis måste ett skadestånd riktas mot staten för att man fällt en oskyldig människa för åtta mord. Så kan vi inte ha det. Det är ändå en process som får vänta tills framöver, sade Sture Bergwall innan han lämnade rätten för ett första firande på något café.

– Det blir med mina syskon, en god bulle och lite gott kaffe, berättade Bergwall som också lät meddela att han skulle bli kvar i bygden över natten.

– Jag ska se premiären av Revyresan i Borlänge i morgon, sade Sture Bergwall innan han hoppade in i en bil och försvann som en helt fri man.

Mer läsning