Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I bemanningsupphandlingen ingår bakgrundskoll

Den sexbrottsmisstänkte läkaren greps på sin första arbetsdag på hälsocentralen i Hofors under förra veckan. Via bemanningsbolaget Novum Care AB fick han arbete där och bemanningsbolaget hade missat att mannen avskedades från sin tjänst på Falu vårdcentral på grund av barnpornografibrotten.

LÄS MER: Bemanningsbolaget som anställde läkaren: "Alla rekommenderade honom"LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android.

Annons

Varje läkartjänst Region Gävleborg ska köpa in så sker detta genom Novum Care AB. De tar in referenser och kollar det kriminella belastningsregistret. Sedan erbjuder Novum Care AB läkaren till Region Gävleborg.

– Man kan säga att vi har köpt deras koll av den som ska anställas. Allt ska vara klappat och klart när den uppköpta tjänsten påbörjar anställning, säger Petter Karlsson, avtalsdirektör på Region Gävleborg.

LÄS MER: Läkare i Falun anhållen för sexuella övergrepp mot barn

Karlsson säger att man köper den kompletta tjänsten och att man sedan förväntar sig att allt går rätt och riktigt till. Den kollen ingår i kostnaden som skattebetalarna bekostar.

– Har personen varit hos oss förut så tar vi givetvis interna referenser. Men det var första gången den här läkaren var hos oss i Gävleborg och han hann inte påbörja sin första arbetsdag, konstaterar Karlsson.

LÄS MER: Läkaren hade över 100 000 barnporrbilder i datorn

Han säger att man i dagsläget har mycket att ta lärdom av. Novum Care AB är bara ett av många bolag som Region Gävleborg köper tjänster ifrån. I dag har man ett 40-tal leverantörer som är rangordnade efter prismodell.

– Vi lägger ut uppdragen och den som kan bemanna uppdraget får helt enkelt uppdraget. Det sker hela tiden såna här köp och det sker väldigt snabbt. Vi frågar inte en i taget. Vi frågar flera bolag parallellt och den som har bästa rankingen får i slutändan uppdraget, säger Karlsson.

LÄS MER: Sexbrottsmisstänkte läkaren greps i Hofors

Mer läsning

Annons