Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han publicerade näthatares påhopp – stängdes av från Facebook

Antirasisten Henrik Johansson publicerade en konversation med en näthatare.
Men en anmälan om olämpligt innehåll har nu lett till att Facebook stängt ned hans konto i en månad. Att få kontakt med Facebook har varit omöjligt.
– Principen att stänga av den som blir påhoppad är ju bisarr, säger Henrik Johansson.

Annons

Se konversationen, på grund av vilken Henrik Johansson blev avstängd, i inslaget ovan.

Henrik Johansson från Avesta är grundare till nätsajten "Inte rasist men...", som granskar Sverigedemokraterna.

Redaktionen står bakom många avslöjanden, bland annat skandalen om en SD-politiker i Habos kommunfullmäktige i Jönköpings län, som visade sig vara en av landets framstående näthatare.

LÄS ÄVEN: Henrik Johansson hotades - Hittade gärningsmannen när polisen lade ned ärendet

I sin roll har Henrik Johansson blivit både hotad och ofredad av för honom okända personer som bland annat hör av sig till honom via Facebook-meddelanden.

– En "bra" vecka kanske jag får tio meddelanden, en dålig vecka 40. Ibland får jag 200 på en dag, från folk som sitter och spammar en.

Henrik Johansson har länge varit föremål för näthatare.

Enligt honom har personer i högerextrema kretsar inlett en kampanj med syftet att få honom blockerad från olika sociala medier-plattformer.

– Det här har pågått i flera år. Ända sedan vi drog igång IRM har jag blivit anmäld. Men det som har hänt på sistone är att flera av de här personerna har fått för sig att jag anmäler dem, säger Henrik Johansson.

Att den högerextrema rörelsen använder internet för att sabotera för antirasistiska organisationer är inte ovanligt.

– De anmäler nu i princip allt jag publicerar, framför allt bilder. Så klart väljer de ut mig eftersom jag stör dem i deras verksamhet. Den senaste månaden har jag blivit avstängd två gånger. Först stängdes jag av i sju dagar för att jag i ett internt forum publicerade en bild på en kille som hörde av sig och kallade mig för otrevliga saker. Jag skrev inget speciellt till bilden. Det är ju jag som blir påhoppad. Jag ville visa hur han hade betett sig, säger Henrik Johansson och forsätter:

– Jag försökte kontakta Facebook och säga att det här är orimligt. Det är ju en för mig mer eller mindre okänd person som jag aldrig har pratat med som hoppar på mig.

I måndags kväll upptäckte Henrik Johansson en meddelande-inkorg kallad "filtrerade förfrågningar" på sin Facebook.

– Där hittade jag bland annat hot.

Han upptäckte också att en man som kontaktat honom kallar Henrik för "fack fitta" och skriver att han ska kontakta Henriks arbetsgivare.

– Efter en kortare konversation blockerade han mig. Jag valde att skärmdumpa konversationen och lägga upp på min egen Facebook, där jag skrev att jag skulle skicka skärmdupmparna till mannens familj och vänner i fråga. Det handlar om en vuxen man, fattar han inte själv att man inte beter sig så, kanske någon av dem kan förklara det. Så tänkte och skrev jag.

Inlägget anmäldes och nu är Henrik Johansson avstängd från Facebook i 30 dagar, med motiveringen att han publicerat olämpligt material.

– Det jag tycker är fruktansvärt orimligt är att Facebook förmodligen har en dator som kollar av hur många anmälningar snågon har på sig och vad de anmäls för. Jag tror inte att faktiska personer sitter och gör det här manuellt.

Försöken att komma i kontakt med, och få respons från, Facebook har stannat vid just försök.

– Sköter man det på ett sånt sätt när folk blir utsatta får man ju från Facebooks håll också vara beredd på konsekvenerna att man kan bli kontaktad och är villig att reda ut det.

– Jag har inte gjort någonting fel. Om jag vill visa för hans vänner och familj hur han beter sig är det min ensak. Jag vet att polisen inte skulle göra någonting för att klassa detta som ofredande. Principen att stänga av dem som blir påhoppade är ju bisarr.

– Det här är ingen yttrandefrihetsfråga. För mig är det här en moralisk fråga kring hur Facebook väljer att agera. De påstår sig ha riktlinjer för att till exempel näthat inte ska få finnas och hävdar att man tagit tag i problemen och ändå får jag ta skiten, säger Henrik Johansson.

DT har sökt Facebook för en kommentar.

Mer läsning