Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av Långshyttemordet klarnar – kvinna från Sandviken nekar till brott

Artikel 2 av 5
Mordet i Långshyttan
Visa alla artiklar

Detaljerna kring mordet i Långshyttan blir allt fler. Kammaråklagare Johan Knies berättar att offret ska ha befunnit sig i en bil tillsammans med ett flertal av de misstänkta. Två av de misstänkta har kopplingar till Sandvikens kommun.

Annons

Bilden om vad som egentligen har hänt den kvinna som hittades mördad i Långshyttan den 2 juli börjar bli allt klarare. Kvinnan ska bland annat ha åkt bil tillsammans med flera av de misstänkta.

– Det jag kan bekräfta är att hon vid något tillfälle har suttit tillsammans i en bil med några av de misstänkta, säger kammaråklagare Johan Knies.

När ska detta ha skett?

– Det är ingenting jag vill gå in på i nuläget. Det enda jag kan bekräfta är att de har åkt bil tillsammans.

Läs även: Exmaken om mördade kvinnan: Hon hade en lista på skulder i bostaden

Läs även: Exmaken i intervju: Pengar kan ligga bakom hennes död

Polisen misstänker att kvinnan ska ha blivit mördad den 17 juni, samma dag som hon ringde till sin exmake för att planera ett besök till Ikea.

– Vi hade mycket kontakt även om vi inte var gifta längre. Hon hade precis fått en egen lägenhet och ringde till mig där på fredagen och frågade om vi kunde åka till Ikea på lördagen och det sa jag att det kunde vi göra, säger exmaken.

Mannen som tidigare varit gift med kvinnan berättar om hur han ringt till henne samma dag som de planerat att besöka möbelvaruhuset men att han då kommit till mobilens telefonsvar.

– Jag kom till den där rösten ”abonnenten kan inte ta ditt samtal” så då åkte jag hem till henne men hon var inte hemma.

Efter det fortsatte exmaken att ringa till kvinnan men hans samtal förblev obesvarade. Han berättar att han till slut beslutade sig för att gå till polisen då han märkte att den post som han lämnat hemma hos kvinnan förblev orörd.

– Jag blev väldigt orolig, jag ringde och ringde men inget svar. Eftersom jag fortfarande fick hennes post hem till mig så gick jag och la den i hennes brevinkast men när jag märkte att den låg kvar på dörrmattan gick jag till polisen och anmälde henne försvunnen.

Det skulle dock dröja fram till den 2 juli innan kvinnan hittades mördad vid ett vattenfyllt gruvhål utanför Långshyttan. Polisen misstänker dock att själva mordet ska ha skett mer än två veckor tidigare, 17 juni, någonstans mellan Hystakorset och Rällingsbergs gruva vid Långshyttan. Mer exakta uppgifter än så vill kammaråklagare Johan Knies inte ge för tillfället.

– Vi har en bestämd uppfattning om var det skulle ha skett. Men var och exakt när vill jag inte gå ut med i nuläget.

Det var den 2 juli som en kvinnan i 60-årsåldern hittades död i ett gruvhål utanför Långshyttan.

Kan du säga något om dödsorsaken?

– Vi har en preliminär dödsorsak men den vill jag inte gå in på i nuläget. Vi väntar på den rättsmedicinska undersökningen.

Läs även: Två begärs omhäktade – en släpps

Läs även: Trion som ska ha tigit om Långshyttemorde omhäktade

Sammanlagt är elva personer misstänkta för inblandning i dådet. Två av dem har kopplingar till Sandvikens kommun där en av dem bor och den andra har en postadress.

Av de elva misstänkta misstänks sex stycken för själva mordet. I torsdags beslutade Johan Knies sig för att begära förlängd häktningstid för två av dem. Den ena är en 45-årig man hemmahörande i Borlänge och den andre är en 21-årig man, även han hemmahörande i Borlänge.

– En av dem begärde då att omhäktningen skulle prövas i tingsrätten. Vilket skedde under fredagen och då beslutade tingsrätten att han skulle få förlängd häktningstid.

Men det var inte enbart omhäktningen som prövades i Falu tingsrätt under fredagen. Även brottsrubriceringen för två av dem som är misstänkta för inblandning i mordet ändrades. Tidigare har en 30-årig kvinna hemmahörande i Västerdalarna och en 37-årig man hemmahörande i Borlänge varit misstänkta för underlåtenhet till att avslöja mord men numera misstänks de för medhjälp till mord.

– Det innebär att deras häktningstid kommer att förlängas fram till den 12 augusti, säger Johan Knies.

FAKTA - DE MISSTÄNKS FÖR MORDET I LÅNGSHYTTAN

Man, 26 år, skriven i Borlänge med särskild postadress i Sandvikens kommun. Häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Nekar till brott. Gick med på ytterligare fyra veckors häktning, fram till 12 augusti. Straffad för lindrigare brott.

Man, 24 år, hemmahörande i Kopparberg: Häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Har medgett att han var delaktig i mordet. Gick med på ytterligare fyra veckors häktning, fram till 12 augusti. Sedan tidigare dömd för lindrigare brott.

Man, 44 år, hemmahörande i Hedemora kommun. Häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Nekar till brott. Gick med på ytterligare fyra veckors häktning, fram till 12 augusti. Sedan tidigare dömd, dock ej för våldsbrott.

Kvinna, 20 år, hemmahörande i Hedemora kommun: Häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Har erkänt gärningen. Gick med på ytterligare fyra veckors häktning, fram till 12 augusti. Sedan tidigare dömd för bland annat misshandel.

Man 45 år, hemmahörande i Borlänge. Häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Nekar till mordanklagelserna, men erkänner medhjälp till förberedelse till misshandel. Gick med på ytterligare två veckors häktning, fram till 29 juli. En häktningstid som nu har förlängts fram till 12 augusti. Tidigare ostraffad.

Kvinna, 29 år, hemmahörande i Borlänge. Anhölls misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord och släpptes senare. Misstänks fortfarande för brott.

Kvinna, 21 år, hemmahörande i Sandvikens kommun. Häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Nekar till brott. Motsatte sig omhäktning, omhäktades av Falu tingsrätt i ytterligare fyra veckor, fram till 12 augusti. Tidigare ostraffad.

Man, 21 år, hemmahörande i Borlänge: Häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord. Har medgett att han deltog i planeringen av mordet, men säger att han backade från platsen innan gärningen påbörjades eller slutfördes och bestrider ansvar för brott. Gick med på ytterligare två veckors häktning, fram till 29 juli. En häktningstid som nu har förlängts fram till den 12 augusti. Dömd för olaga hot, misshandel och medhjälp till misshandel.

Kvinna, 30 år, hemmahörande i Västerdalarna. Häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Nekar till brott. Omhäktad fram till 29 juli. En häktningstid som nu har förlängts fram till den 12 augusti. Då ändrades även brottsrubriceringen från underlåtenhet att avslöja mord till medhjälp till mord. Tidigare ostraffad.

Man, 37 år, hemmahörande i Borlänge. Häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Nekar till brott. Omhäktad fram till 29 juli. En häktningstid som nu har förlängts fram till den 12 augusti. Då ändrades även brottsrubriceringen från underlåtenhet att avslöja mord till medhjälp till mord. Misstänks också för grovt häleri i samband med mordet. Tidigare dömd, dock ej för våldsbrott.

Kvinna, 33 år, hemmahörande i Borlänge. Häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord. Nekar till brott. Begärde ny förhandling. Omhäktad fram till 29 juli då hon släpptes. Hon är dock fortfarande misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord. Tidigare straffad för lindrigt brott.

Alla artiklar i
Mordet i Långshyttan